Που είναι οι Θεσμοί στην αντιμετώπιση των fake news;

Δυο μόλις διαδικτυακές εταιρείες - υπάρχουν μερικές ακόμη - έχουν την φοβερή ευθύνη της επέκτασης των fake new, αλλά και της επέκτασης ανυπόστατων ψευδολογιών, τερατολογιών, συνωμοσιολογίας. Δηλαδή την ευθύνη μιας παγκόσμιας στροφής προς την χυδαιότητα και την ασημαντότητα.

Εταιρίες όπως το Facebook και το Twitter, προβάλλουν εκτεταμένα την ανοησία, την πολλαπλασιάζουν και την καθιστούν "πραγματικό" γεγονός, ενώ δεν είναι.

Το Twitter μετέδωσε 56.000 ψευδή μηνύματα του Τραμπ, φτάνοντας στο σημείο να τον εκλέξει πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά και να γίνει εισβολή στο Καπιτώλιο με 5 νεκρούς. Έστω και αργά, Facebook και Twitter, διέγραψαν τους λογαριασμούς του Τραμπ, ακριβώς για να μην διαδίδουν τα αισχρά και επικίνδυνα ψεύδη του. Αμέσως ξεκίνησε μια συζήτηση: Μπορείς να φιμώνεις τον Πρόεδρο των ΗΠΑ;

Δεν υπάρχει απλή απάντηση. Υπάρχει μόνο διαπίστωση. Όσο υπάρχει στα χέρια ελάχιστων η παγκόσμια πληροφορία, τόσο επιβεβαιώνεται η δύναμη των Μέσων αυτών, αλλά και η παγκόσμια αδυναμία να ελεγχθούν. 

Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι δεν ευθύνονται μόνο τα social media για την κατάσταση αλλά επιπροσθέτως μεγάλη είναι και η ευθύνη για τους φορείς. Γιατί το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων όχι μόνο δεν απομόνωσε τον Τραμπ αλλά συντασσόταν μαζί του; Γιατί η Δικαιοσύνη είναι θεατής στην διασπορά ψευδών ειδήσεων; Γιατί τα Μέσα Ενημέρωσης τα αναπαράγουν αντί να τα αποκλείουν; 

Ναι, πρέπει να μπουν κανόνες στους μεγάλους του Διαδικτύου αλλά δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο φορείς - θεατές, που αδρανείς είναι σαν να μην υπάρχουν.

                                    ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης