Ο τραμπισμός περιγράφει τον δικό μας Μεσαίωνα

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο Τραμπ νίκησε ακόμη και αν δεν αναδειχθεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Θα έχει χάσει από δεκαδικά ψηφία, όχι στην κοινωνία. Αν και είχε εναντίον του όλη την πνευματική και πολιτική ελίτ της χώρας, νίκησε. 

Αν και είναι ένας παθολογικός ψεύτης, ένας χυδαίος υβριστής, ένας πολιτικός χωρίς σχέδια, νίκησε. Αν και πάνω από 235.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ από την πανδημία για την οποία δεν έκανε τίποτε - ούτε στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις -, νίκησε.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα κατάφερε λόγω της οικονομίας. Οι Αμερικανοί πρώτα σκέπτονται με την τσέπη τους. Ακόμη και οι απόδημοι Έλληνες σε μεγάλο ποσοτό τον ψήφισαν κι ας στηρίζει τον Ερντογάν.

Άλλοι πάλι αναδεικνύουν τους απαίδευτους που χωρίς αξιολογική κρίση, μόνο με τσιτάτα και tweet, γίνονται οπαδοί. Ζούμε σε έναν ιδότυπο Μεσαίωνα όπου για πολλούς σημασία έχει η εικόνα και ο ρηχός λόγος, όχι η ουσία και το ήθος.

Αν ο Τραμπ βγεί πρόεδρος, η κατηφόρα θα συνεχιστεί παντού και η Ευρώπη οφείλει να δει σοβαρά πια, τα του οίκου της. Αν ο Τραμπ δεν εκλεγεί, θα εχει αφήσει πίσω του μια σκληρή πραγματικότητα: Ο 21ος αιώνας είναι μακράν χειρότερος του 20ου ακόμα και του 19ου σε ήθος και αξίες.

Όταν μεγαλα τμήματα της κοινωνίας επιβραβεύουν την ασημαντότητα, τα ψεύτικα φώτα και το τίποτα, όταν η ηθική και το πνεύμα δεν υπάρχουν πια ως επιλογές, ναι είμαστε χειρότερα. Ηγέτες σαν τον ανεκδιήγητο Τραμπ το πιστοποιούν. Πιστοποιούν, τον δικό μας Μεσαίωνα.

                              ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης