Τι ακριβώς κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης κανείς δεν μπορεί να καταλάβει. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία για νέο αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ, η κινητοποίηση δημοκρατικών πολιτών ήταν μεγάλη.
Πολλοί πίστεψαν ότι κάτι άλλαζε επιτέλους στον χώρο της κεντροαριστεράς. Ο Ανδρουλάκης κέρδισε και ανέλαβε το κόμμα έχοντας το ΠΑΣΟΚ στο 16% με βάση τις δημοσκοπήσεις, ένα ποσοστό που το πρόσφεραν όλοι στο ΠΑΣΟΚ και πολιτικά πρόσωπα και πολίτες. Ταυτόχρονα ο Ανδρουλάκης πήρε το ΠΑΣΟΚ μόλις 4% από τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε πέσει στο 20%.
Ένα χρόνο μετά, το ΠΑΣΟΚ είναι στο 10% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26%. Η διαφορά των 4 μονάδων τετραπλασιάστηκε. Ο κ. Ανδρουλάκης κατέστρεψε το όνειρο της δεύτερης θέσης και το χάρισε άνευ αγώνα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός και μόνο αυτός, έφερε το ΠΑΣΟΚ κοντά στα μονοψήφια. Με λίγα λόγια έχει ήδη χάσει τις εκλογές και στην πραγματική κάλπη θα υποστεί τα ακόμα χειρότερα.
Τι έδινε τότε την διαφορά μόλις στο 4%; Πρώτον η σκληρή καταγγελία κατά του ΣΥΡΙΖΑ για ψεύδη, λαϊκισμό, αντιδημοκρατικές πρακτικές και ότι άλλο από τα πολλά που μπορείς να του φορτώσεις. Δεύτερον η σαφής πρόθεση να συγκυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ "μη αφήνοντας την χώρα σε αστάθεια".
Αυτή η διπλή τακτική απελευθέρωνε πολίτες που πήγαιναν είτε προς τη ΝΔ (επειδή δεν θέλουν ούτε να ακούν για τον ΣΥΡΙΖΑ), είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ (που θέλουν το ΠΑΣΟΚ να κυβερνά και να μην είναι θεατής), που όμως επέστρεφαν πια.
Ο Ανδρουλάκης απέτυχε οικτρά διότι επέλεξε τούτο: Η κακιά δεξιά είναι απέναντι και την καταψηφίζουμε (δεκαετία 80...) και για αντιπολίτευση διαλέξτε ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ; Η σύγχυση στο ΠΑΣΟΚ ήταν σαρωτική. Κανείς δεν γνώριζε τι εκπροσωπεί πια το κόμμα.
Οι πολίτες τιμωρούν δημοσκοπικά την λανθασμένη τακτική Ανδρουλάκη αλλά ο ίδιος τα κάνει όλα χειρότερα. Πρότεινε οι πολίτες να ψηφίσουν για πρωθυπουργό εκτός των Μητσοτάκη και Τσίπρα και ένα... ερωτηματικό! Δηλαδή έναν άγνωστο σε όλους μας που θα τον επιβάλλει όταν ανοίξουν οι κάλπες. Μόνο αυτός θα τον ξέρει!
Αυτά δεν γίνονται ούτε σε εκλογές εκπολιτιστικών συλλόγων σε παρακμιακές γειτονιές, θα γίνουν σε εθνικές εκλογές; Είπε δε και το αμίμητο ότι για να σας προτείνω (επιβάλλω) το ερωτηματικό πρέπει να έχω ισχυρό διψήφιο ποσοστό.