Οι τρεις συν μια αιτίες που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 20%

Και στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB η ΝΔ έχει ποσοστό άνω του 40% και διαφορά μεγαλύτερη από 18% με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο εξαιρετικός δημοσκόπος και πολιτικός επιστήμονας κ. Μαύρος κλήθηκε από μια σειρά Μέσων Ενημέρωσης να εξηγήσει πως και ένα χρόνο μετά τις εκλογές εξακολουθούν να καταγράφονται τέτοιες διαφορές. Έδωσε τρεις βασικές αιτίες:

Η ΠΡΩΤΗ: Η κυβέρνηση αιφνιδίασε ευχάριστα γιατί όταν ανέλαβε, είχε σχέδιο σε όλους τους τομείς της χώρας, κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό ενίσχυσε τη δημοφιλία της.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ: Πολύ γρήγορα ήρθαν δυο σοβαρές κρίσεις (Έβρος και πανδημία) τις οποίες η κυβέρνηση αντιμετώπισε εξαιρετικά. Και αυτό αξιολογήθηκε ανάλογα από τους πολίτες.

Η ΤΡΙΤΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα χρόνο τώρα εμφανίζεται ανίκανος να κάνει σωστή αντιπολίτευση με πειστικές και υγιείς προτάσεις. Έτσι, χωρίς να έχει βηματισμό, οδηγεί τους πολίτες προς τη ΝΔ που μοιάζει να μην έχει αντίπαλο.

Ο κ. Μαύρος αποκάλυψε ότι ακόμη και σήμερα, στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ περιγράφεται από τους πολίτες με δυο λέξεις: "Ψέματα" και "ασυνέπεια". Είπε επίσης ότι αν γίνουν εκλογές η διαφορά του 18%-20% θα μειωθεί σημαντικά γιατί "υπάρχουν πολίτες που ιδεολογικά - ιστορικά δεν θέλουν τη ΝΔ και πρέπει να πάνε κάπου αλλού. Ο δευτερος ΣΥΡΙΖΑ είναι η κύρια καταφυγή ακόμη κι αν δεν σου λέει τίποτε η πολιτική του". 

Τα παραπάνω είναι ευκρινέστατα και απολύτως ορατά σε όλους, προφανώς και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ερώτημα είναι: Αφού καταγράφεται η αιτία που κατέληξαν στο 22% γιατί δεν αλλάζουν πλεύση; Ως αντιπολίτευση έχουν χρόνο να σχεδιάσουν, να προτείνουν, να πείσουν. Γιατί δεν το κάνουν αλλά αντίθετα συνεχίζουν τα ψέματα και την αντιπολίτευση "όλα λάθος"; 

Απάντηση: Γιατί δεν μπορούν. Όπως ήσαν ανίκανοι να γίνουν μια σωστή κυβέρνηση και κατέληξαν να επαναφέρουν τη ΝΔ στο 40% και αυτοδύναμη στην εξουσία, (ψέματα - ασυνέπεια), έτσι δεν μπορούν να γίνουν ούτε μια σωστή αντιπολίτευση. 

Συνδυάζοντας τώρα τις εκτιμήσεις του κ. Μαύρου με την απόλυτη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα κόμμα ουσίας και προσφοράς, φτάνουμε στην ΤΕΤΑΡΤΗ σοβαρότερη αιτία που η ΝΔ καταγράφει τέτοιες υπέρ της διαφορές ένα χρόνο μετά: Το βαρύ έλλειμμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας ανεδείχθη σε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντελώς συγκυριακά τον Φεβρουάριο του 2012, όταν το βαθύ ΠΑΣΟΚ επέλεξε τη ΔΗΜΑΡ για να μεταστεγαστεί και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ΔΗΜΑΡ 16% - ΣΥΡΙΖΑ 3,5%. Ο κ. Κουβέλης δηλώνοντας ότι δεν θα δεχθεί στο κόμμα του, "φθαρμένα πρόσωπα και πρακτικές", έστειλε το συστημικό ΠΑΣΟΚ στον... επόμενο. Μόλις τρεις εβδομάδες μετά, οι δημοσκοπήσεις έδιναν: ΣΥΡΙΖΑ 14,5% - ΔΗΜΑΡ 6%.

Πάλι συγκυριακά, δηλαδή με τις ίδιες ακριβώς αιτίες που η Χρυσή Αυγή του 0,3% πήρε 7%,  ο Λεβέντης του 0,4% πήρε 4,5% και ο Καμμένος εφτασε το 11%, ο κ. Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός. Εκεί ξεγυμνώθηκε. Μια ακυβέρνητη χώρα, τα σύνορα - σουρωτήρι, ένα κόμμα Βαβέλ χωρίς προσανατολισμό, ο διχασμός των Ελλήνων, τα μυθικά ψεύδη, η αδυναμία να ανασυγκροτήσει τον πολιτικό του χώρο και τόσα άλλα, κατέληξαν στην εύκολη απώλεια της εξουσίας και την επιστροφή της επάρατης με 40% και αυτοδυναμία.

Ο κ. Τσίπρας δεν είναι ηγέτης. Η απομυθοποίηση του ολοκληρώνεται σιγά - σιγά με την ανικανότητα του να κάνει έστω αντιπολίτευση. Φρίττει κανείς ακούγοντας τα στελέχη του στα τηλεπαράθυρα. Συνεπώς είναι ζήτημα χρόνου, το εκλογικό σώμα  να τον τοποθετήσει εκεί που του αξίζει, όπως έχει γίνει διαχρονικά με ΟΛΟΥΣ τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Αυτό το βαρύ έλλειμμα ηγεσίας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι το μόνο που αυτή τη στιγμή δεν διορθώνεται. Χωρίς ηγέτη θα βολοδέρνει με τσιτάτα και συνθήματα του περασμένου αιώνα, περιμένοντας ή έναν νέο αρχηγό, ή μια νέα παράταξη στον χώρο, ή την παραμονή της Κεντροδεξιάς μόνιμα στην εξουσία (όπως συμβαίνει στη Γερμανία), που ανακάλυψε ένα νέο πολιτεύεσθαι μέσω Μητσοτάκη και θα το ακολουθεί πιστά, όποιον και να έχει πλέον αρχηγό.

                                ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης