Οι μέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι μετρημένες, είτε συμφωνήσει είτε όχι

Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει. Είτε υπογραφεί συμφωνία (για εμάς απόλύτως βέβαιο), είτε όχι, ο κ. Τσίπρας δεν θα παραμείνει στο τιμόνι της χώρας για πολύ ακόμη. Η αποτυχία του κόμματός του να κυβερνήσει και κυρίως να φέρει τη νεα εποχή στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο.

Σε κάθε σενάριο, η Ελλάδα θα ζει το μαρτύριο της βαθιάς οικονομικής ύφεσης και ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγείται αργά αλλά σταθερά πάλι στην αντιπολίτευση.

* ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, είναι να υπογράψει συμφωνία ολίγων μηνών με τους δανειστές. Το ερχόμενο Φθινόπωρο, δηλαδή σε 3-4 μήνες η οικονομία θα φρακάρει χειρότερα από ποτέ. Το κράτος δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τίποτε, οι πολίτες θα προχωρήσουν σε εκτεταμένη στάση πληρωμών, οι δανειστές θα προτείνουν νεο 4ετές μνημόνιο αντί δανείου 40 δισ. ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δει τα ποσοστά του να μειώνονται δραματικά και θα αρχίσει να εισπράττει την οργή της κοινωνίας. Η εμπιστοσύνη σε αυτόν θα έχει τελειώσει, θα αναζητούνται εναλλακτικές πολιτικές λύσεις με κυρίαρχη αυτή της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, με τα βασικά πρόσωπα να μην είναι από το φθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Η "λύση" της κυβέρνησης προσωπικοτήτων θα εφαρμοστεί επειδή όλο το υπόλοιπο πολικό - κομματικό σύστημα δεν πείθει, ούτε είναι η εναλλακτική που χρειάζεται η χώρα. Η δε δημοσκοπική αντοχή του παραπαίοντα ΣΥΡΙΖΑ έχει εξήγηση. Είναι μαζί του η κοινωνία των μη εχόντων που φανατικά δεν θέλει επιστροφή στα κόμματα της φαυλοκρατίας και δεν νοιάζεται αν έρθει καταστροφή γιατί δεν έχει τίποτε άλλο να χάσει.

* ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να τραβήξει το σχοινί και να μην προχωρήσει σε συμφωνία με την ΕΕ, προσπαθώντας να εκβιάσει λόγω της εκκρεμότητας των δόσεων προς το ΔΝΤ. Εδώ έχουμε δυο πιθανές εξελίξεις:

α) Οι δανειστές με ένα μπάι μπας, να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα ΜΟΝΟ για τις τρέχουσςε δόσεις, ώστε να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός και να αφήσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει στο πάτο που είναι, να μην έχει να πληρώσει συντάξεις - μισθούς μέσα στο καλοκάιρι. Στόχος η κοινωνική έκρηξη εις βάρος του, ώστε να δρομολογηθούν εξελίξεις για ανατροπή του.

β) Οι δανειστές αφήνουν να γίνει πιστωτικό γεγονός (ουσιαστικά το αναγγέλουν οι ίδιοι), ώστε να κλείσουν οι Τράπεζες, και η κυβέρνηση σε μια ακίνητη οικονομία, να μην έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις από τον Ιούλιο! Το αδιέξοδο θα είναι συγκλονιστικό, τα άδεια ταμεία θα φέρουν πρωτοφανή πανικό και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μη έχοντας σχέδιο για τίποτε, θα παραδοθεί.

Η παραπάνω σύντομη ανάλυση, περιγράφει μια μεγάλη αλήθεια: Στην διαπραγμάτευση η ΕΕ μπορεί εκ του ασφαλούς να επιβάλλει ότι θέλει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να επιβάλλει τίποτε. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κυβερνήσει, δεν θα μπορούσε ακόμη και αν χάριζαν όλο το χρέος της χώρας. Χωρίς μια "στρωμμένη" και εν λειτουργία οικονομία, δεν μπορεί να υλοποιηθεί τίποτε το σοβαρό και κυρίως τίποτε το... αριστερό.

              ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης