Οι κινήσεις Τσίπρα που μπορούν να ανατρέψουν το οικονομικό αποβούλιαγμα της χώρας

Κάθε μέρα που περνά γίνεται απολύτως κατανοητή μια εφιαλτική αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας χωρίς να έχει σχέδιο. Η δικαιολογία ότι είναι κυβέρνηση 35 ημερών είναι ύβρις κατά της κοινής νοημοσύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχει 2,5 ολόκληρα χρόνια να ετοιμαστεί για να κυβερνήσει την Ελλάδα. Μάλιστα σε αυτό το διάστημα, ζητούσε διαρκώς πρόωρες εκλογές δηλώνοντας έτοιμος να αναλάβει την εξουσία.

Σήμερα, μετά από 2,5 χρόνια και 35 ημέρες, κινείται μεταξύ του φαιδρού και της απελπισίας. Το φαιδρό περιγράφεται από προτάσεις Βαρουφάκη για λεγεώνες καταδοτών με 200 ευρώ το μήνα που προκάλεσαν γενική θυμηδία στην ΕΕ. Η απελπισία περιγράφεται από την αφυδάτωση της αγοράς που στεγνώνει σε τέτοιο βαθμό ώστε η Ελλάδα να βιώνει μια ακόμη πραγματική πτώχευση.

Η Ελλάδα με έσοδα που συρρικνώνονται συνεχώς, με μηδενική δυνατότητα να δανειστεί και με μια εσωτερική αγορά που (ξανα)πεθαίνει οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στα χέρια των δανειστών ή στην δραχμή.

Όλα αυτά τα ζούμε, την ώρα που ΟΛΟΙ ανακάμπτουν. Πορτογαλία, Ιταλία, ευρωζώνη, βλέπουν ανάκαμψη και 1,14 τρισ. ευρώ να έρχονται - τυπωμένο χρήμα από την ΕΚΤ - για να επουλώσουν κάθε πληγή της κρίσης. Μόνο η Ελλάδα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Πέρα από την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε σχέση με την ΕΕ, θλιβερή είναι η εικόνα της κυβέρνησης σε αυτά που μπορούσαν να γίνουν αλλά δεν γίνονται. Μέτρα που δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος και ενώ εκσυγχρονίζουν το οικονομικό περιβάλλον και ανακουφίζουν την αγορά έχουν ξεχαστεί. Η κυβέρνηση έχει χαθεί σε μια πρωτοφανή αβεβαιότητα και σύγχιση.

Υπάρχει λύση; Ναι υπάρχει. Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μπορεί να καλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Να υπάρξει κοινή συνεννόηση μαζί τους - κάτι σαν εθνική συνεννόηση - για μια άμεση συμφωνία με τους δανειστές έστω με  νεο μνημόνιο (το οποίο ας ονομαστεί "προληπτική πιστωτική γραμμή" όπως θα το έλεγαν και οι προηγούμενοι).

Αυτό θα ανακουφίσει αμέσως την χώρα και την αγορά. Και τότε η κυβέρνηση θα έχει πραγματικό χρόνο να ετοιμάσει σχέδιο διακυβέρνησης (γιατί τώρα δεν έχει ούτε σχέδιο, ούτε χρόνο). Αμέσως μετά ας εξαγγείλει το σχέδιο για την ανακούφιση της κοινωνίας, την διαφθορά, την γραφειοκρατία, μεταθέτοντας τα λίγους μήνες. Ποιος θα το αρνηθεί;

Τέλος αν ο κ. Τσίπρας βρεί εσωκομματικές αντιδράσεις ας κάνει πρόωρες εκλογές με λίστα για να πάρει 42-46% αποκτώντας ισχυρό κόμμα και ισχυρή πλειοψηφία, συνεχίζοντας να κυβερνά και με λαϊκή εντολή που θα έχει εγκρίνει τα παραπάνω.

Η χώρα διαλύεται και η μπλόφα των μη κοστολογημένων εκθέσεων ιδεών του κ. Βαρουφάκη δεν πιάνει. Δεν το βλέπετε;

               ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης