Οι δυο λόγοι που οι ΗΠΑ απέτυχαν στο Αφγανιστάν

Πάνω από 500 Αφγανοί διαδήλωσαν στη Λέσβο ζητώντας να επέμβει η διεθνής κοινότητα και να προστατεύσει κυρίως τις γυναίκες από του Ταλιμπάν. Δεν ήταν οι μόνες φωνές, παντού στον κόσμο Αφγανοί εκλιπαρούν για αντίστοιχη στήριξη.

Και το ερώτημα είναι: Γιατί οι ίδιοι δεν πήραν τα υπερσύγχρονα όπλα που τους έδωσε η Δύση αφού τους εκπαίδευσε κιόλας για να υπερασπιστούν τη χώρα τους από τους αριθμητικά λιγότερους Ταλιμπάν; 

Η φράση του Μπάιντεν ότι "δεν μπορούμε να έχουμε 4.000 νεκρούς σε έναν πόλεμο όπου οι Αφγανοί δεν πολεμούν για τους εαυτούς τους" είναι συγκλονιστική. Ωστόσο ταυτόχρονα περιγράφει την μεγάλη ανικανότητα των ΗΠΑ να δώσουν τη λύση.

Γιατί οι Αφγανοί δεν πολεμούν για τους εαυτούς τους; Γιατί εγκατέλειψαν υπερσύγχρονα όπλα και παρέδωσαν τη χώρα στους Ταλιμπάν που δεν έριξαν ούτε πυροβολισμό; Για δυο λόγους: 

Ο ΠΡΩΤΟΣ έχει να κάνει με τον διάτρητο κοινωνικό ιστό της χώρας. Το Αφγανιστάν δεν έχει εθνική συνείδηση αφού το κατοικούν πολλές φυλές που λειτουργούν με εσωστρέφεια και αδιαφορούν και για την κοινή λειτουργία της χώρας τους και για τους άλλους.

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ έχει να κάνει με την φοβερή αποτυχία των Αμερικανών να προσφέρουν ένα κοινό όραμα και μια άλλη ζωή σε αυτές τις φυλές, ώστε να τις ενοποιήσουν. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Αφγανός ξενοδόχος, η Αφγανή φοιτήτρια, οι χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες, θα άρπαζαν πράγματι ένα όπλο να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν αν κινδύνευε μια ΚΑΛΗ ζωή των ιδίων και των οικογενειών τους που δεν θα ήθελαν με τίποτε να την χάσουν.

Οι ΗΠΑ διέθεσαν επί 20 χρόνια το μυθικό ποσό των 2,2 τρισ. δολαρίων και αντί να αλλάξουν, να εκσυγχρονίσουν το Αφγανιστάν δίνοντας δουλειές και οράματα, το μόνο που κατάφεραν ήταν να χρηματοδοτούν ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ. 

Πλήρωναν μισθούς σε χιλιάδες ανύπαρκτους στρατιώτες για να καρπώνονται τα χρήματα οι στρατηγοί, χρηματοδοτούσαν έργα που ποτέ δεν ξεκινούσαν κ.ο.κ. Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν τώρα είπαν: "μας άφησαν να καταλάβουμε τη χώρα όταν είδαν ότι δεν υπήρχαν άλλα δολάρια". 

Έτσι ακριβώς εξηγείται και η φυγή του προέδρου Γάνι που μετέφερε άπειρα μετρητά με οχήματα και αεροπλάνο με το οποίο το έσκαγε, ενώ πολλά κιβώτια με χρήμα τα άφησε στο αεροδρόμιο γιατί δεν... χώραγαν.

Ωστόσο, πέρα από την ανικανότητα των ΗΠΑ που μοιάζει να είναι διαχρονική - που αλλού τα κατάφεραν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο; - δεν αλλάζει το αρχικό ερώτημα μας: Τι κάνουν οι Αφγανοί για την χώρα τους, όταν μάλιστα η Δύση του εκπαιδεύει, τους παρέχει σούπερ εξοπλισμούς και τους χρηματοδοτεί; Το σκάνε και ζητούν να πολεμήσουν άλλοι; Και λίγο πριν, κατακλέβουν ότι βοήθεια τους παρέχουν;

                                    ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης