Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μόνιμη προσέλευση κεντροαριστερών πολιτών προς τον Κ. Μητσοτάκη - Η Αριστερά δεν βλέπει ότι το "παιχνίδι" έχει αλλάξει

Τα μνημονιακά χρόνια και ειδικά μετά την κατάρρευση του ΠαΣοΚ, πολίτες  διασκορπίστηκαν, αναζητώντας νέα πολιτική στέγη. Μεγάλο μέρος, ειδικά όσων δήλωναν αντιδεξιοί, επέλεξε στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα επίσης μεγάλο μέρος, επέλεξε τη συνέχεια του ΠαΣοΚ, το Κίνημα Αλλαγής, ενώ υπήρξαν και οι αποκαλούμενοι ως «πρώτη φορά Δεξιά», προοδευτικοί πολίτες που επέλεξαν Μητσοτάκη (όχι ΝΔ).

Η περίπτωση Μητσοτάκη είχε και συνέχεια. Σταθερά, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, ένα ποσοστό ψηφοφόρων που στο Κίνημα Αλλαγής που ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το 60% και στον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 25%, δείχνει να είναι ικανοποιημένο από την εικόνα και τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού.

Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι περιγράφουν το κοινό αυτό ως «ένα προοδευτικό τμήμα των ψηφοφόρων κουρασμένο από την πολιτικά αλλοπρόσαλλη μνημονιακή δεκαετία και την ακραία πολιτική αντιπαράθεση. Ζητεί να πάει επιτέλους η χώρα μπροστά, ζητεί αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, πολιτικό διάλογο με επιχειρήματα, χωρίς εξαλλοσύνες. Αναζητά λύσεις για τα προβλήματά του και προτάσεις για το μέλλον του».

Η στροφή αυτών των πολιτών στον πραγματισμό και την ουσία έχει ήδη καταγραφεί. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των μετρήσεων της Metron Analysis, το ποσοστό όσων δήλωναν αριστεροί έπεσε στο 11% τον Σεπτέμβριο του 2020, από το 17% που βρισκόταν τον Απρίλη του 2015.

Παράλληλα, - προσέξτε παρακαλώ -  οι πολίτες που δηλώνουν κεντροδεξιοί έφυγαν από το 13% στο 19%. Αυτό το κοινό, όπως επισημαίνουν οι μελετητές της κοινής γνώμης, δεν είναι δεξιοί. Αποτελείται από πολίτες κεντρώους που διατηρούσαν ιδεολογικές αποστάσεις από τη NΔ, οι οποίες φαίνεται να καλύφθηκαν από την πολιτική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη και το κεντρώο στίγμα που, μέχρι στιγμής, εκφράζει και υλοποιεί.

Τα παραπάνω σημαίνουν πολύ απλά αυτό που επί 4 χρόνια γράφω με επιμονή. Αν η Κεντροαριστερά δεν εγκαταλείψει την ξύλινη γλώσσα, το "όχι σε όλα", την έλλειψη προτάσεων, τις ξεπερασμένες κορώνες, απλώς δουλεύει για την μακροημέρευση του νυν πρωθυπουργού και ακόμα χειρότερα της Κεντροδεξιάς που ο κ. Μητσοτάκης κάποια στιγμή θα την παραδώσει στον επόμενο αρχηγό της ΝΔ τόσο δυνατή που θα συνεχίσει να κυριαρχεί και φυσικά να κυβερνά.
Αποφασίστε κύριοι της Κεντροαριστεράς. Θα διορθωθείτε;

                                       ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης