Μια πρώτη εκτίμηση για τις εκλογές όποτε αυτές γίνουν

Δυο νέες δημοσκοπήσεις δίνουν διαφορά από 4% (Pulse) έως 7,4% (Metron Analysris) στη ΝΔ που χάνει περίπου 3% και μηδέν κέρδη ή και απώλειες στην αντιπολίτευση. Η οργή πάει στην αδιευκρίνιστη ψήφο.

To αδιανόητο δυστύχημα στα Τέμπη έχει προκαλέσει γενική αμηχανία στο πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση έχει χάσει 3%, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εισπράττει τίποτε, το τρίτο ΠΑΣΟΚ είναι καθηλωμένο γύρω στο 10%, ενώ τα μικρά κόμματα κινούνται και αυτά πέριξ των προηγούμενων ποσοστών τους. 

Η ψήφος αγανάκτησης και διαμαρτυρίας πηγαίνει στην αδιευκρίνιστη ψήφο αλλά και σε ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών που αρνήθηκε στις αρχικές δημοσκοπήσεις να απαντήσει. Έχει ένα ενδιαφέρον ο τρόπος που τα κόμματα διαχειρίζονται αυτή τη νέα κατάσταση.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα μπορέσει να ανακάμψει αν πέσει άπλετο φως α) στο ποιοι ευθύνονται διαχρονικά, β) στις εξοργιστικές ευθύνες του προσωπικού την επίμαχη ώρα όπου υπήρχαν όλα τα εργαλεία για σωστή ρύθμιση της κυκλοφορίας. Ακόμη πιστεύει ότι θα λειτουργήσει  υπέρ της αν έγκαιρα  διορθώσει τις τεχνικές καθυστερήσεις στον ΟΣΕ.

Η αντιπολίτευση έχει αντιληφθεί ότι οι φωνές, οι στείρες καταγγελίες και η τοξικότητα όχι μόνο δεν θα την βοηθήσουν να εισπράξει εκλογικά τον θυμό αλλά αντίθετα θα την παρασύρει στα χαμηλά. Γι αυτό και έχει υιοθετήσει τον ήπιο λόγο αν και υπάρχουν ανάμεσα της στελέχη που δεν μπορούν να λειτουργήσουν παρά μόνο ψευδόμενοι και φωνάζοντας.

Στα παραπάνω προσθέστε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση αξιολογούνται πια συνολικά από τους πολίτες. Η κυβέρνηση για την κατάσταση στην Υγεία ή την Παιδεία, την ακρίβεια κ.α. Η δεν αντιπολίτευση για την ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδίου για την χώρα.

Η πολιτική εκτίμηση είναι ότι ο χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνησης και εξηγώ το γιατί. Οι έρευνες θα αποδείξουν:

- Τις βαρύτατες ευθύνες του προσωπικού του ΟΣΕ (δηλαδή των Συνδικάτων) και για το δυστύχημα και για την παραλυσία του Οργανισμού.

- Την πλήρη εγκατάλειψη του ΟΣΕ (και) από τις προηγούμενες κυβερνήσεις οπότε θα αποδειχθεί ότι δεν ευθύνεται και τόσο αυτή η κυβέρνηση.

- Οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν θα είναι σημαντικές αν και η απώλειες των συνανθρώπων μας είναι ασύλληπτες και τίποτε δεν μπορούν να τις αποζημιώσουν. Ωστόσο υπάρχουν και οι άνθρωποι των οικογενειών πίσω, δηλαδή, αυτών που συνεχίζουν στη ζωή... 

- Ο χρόνος. Όσο απομακρυνόμαστε από την τραγωδία, τόσο θα απομακρυνόμαστε και από την οργή.

Τέλος ας αναφερθώ στις δημοσκοπήσεις που λένε πως το 55% των ψηφοφόρων θα συνυπολογίσουν τα Τέμπη μπροστά στην κάλπη. Τι δεν βλέπουν οι διάφοροι αναλυτές; Ότι το 45% των ψηφοφόρων απάντησε ότι θα ψηφίσει χωρίς να συνυπολογίσει τα Τέμπη. Και το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί. Προφανώς μέσα σε αυτό το 45% η συντριπτική πλειοψηφία σκέπτεται τη ΝΔ. Την ώρα των εκλογών λοιπόν, όποτε αυτές γίνουν, όλα θα είναι αλλιώς.

                                       ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης