Θα στηρίξετε επιτέλους τον Περιφερειακό Τύπο; Ή θα συνεχίσετε τους διωγμούς;

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2008, ο περιφερειακός Τύπος ήταν ένας ισχυρός κλάδος. Οι εφημερίδες ήταν πολυσέλιδες, οι τζίροι υψηλοί, χιλιάδες στελέχη εργαζόντουσαν στις εκατοντάδες εφημερίδες της χώρας. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 - που παραδοσιακά είναι η έναρξη κάθε νέας σεζόν για τον Τύπο - η κατάρρευση ήταν συγκλονιστική.

Πάνω από τις μισές εφημερίδες έκλεισαν, χιλιάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν (οι περισσότεροι άλλαξαν δουλειά), ενώ συρρικνώθηκε η ποιότητα τους. Οι πολυσέλιδες έγχρωμες εκδόσεις έγιναν ολιγοσέλιδες, ενώ η οικονομική ασφυξία έμοιαζε να μην έχει τελειωμό. Γιατί συνέβησαν όλα αυτά;

- Ξεκίνησε τότε η μακρά περίοδος της οικονομικής κρίσης με την κατάρρευση του κράτους που συμπαρέσυρε μαζί του τους πάντες και τα πάντα. Φυσικά και τον περιφερειακό Τύπο.

- Μετά είχαμε την πανδημία, τις καραντίνες και την κλειστή αγορά. Χάθηκαν πελάτες, συνδρομές, η πτώση συνεχίστηκε.

- Τώρα έχουμε την ακρίβεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Πάλι ο περιφερειακός Τύπος βάλλεται από την αδυναμία της αγοράς να τον στηρίξει.

Συμπληρώνοντας αυτόν τον Σεπτέμβριο 14 ολόκληρα χρόνια διαρκούς οικονομικής ασφυξίας, ένα ιστορικό ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ προϊόν όπως η περιφερειακή εφημερίδα, θα περίμενε μέτρα στήριξής της ώστε να ξανασηκωθεί. Η κυβέρνηση κάνει το αντίθετο. Επιδεινώνει με ορισμούς εργαζομένων και πωλήσεων την ασφυξία ξεχνώντας ότι είναι μόνο η αγορά αποφασίζει γι αυτά και όχι ένα υπουργείο.

Επιπλέον εφημερίδες με 20, 30 και 50 χρόνια διαδρομή δεν έχουν καμία ανάγκη να αποδείξουν τίποτε με τέτοιες ρυθμίσεις. Η ιστορία τους υπερνικά τους δήθεν όρους που θέτει το υπουργείο. 

Ποια θα μπορούσαν να είναι τα μέτρα στήριξης του περιφερειακού Τύπου; Πολλά, σημαντικά και τα εφαρμόζει όλη η Ευρώπη. Συνδρομές από όλους τους τοπικούς φορείς, οικονομικές επιβραβεύσεις για κείμενα δεοντολογίας, επιχορηγούμενες σχολικές εφημερίδες σε συνεργασία με τις εφημερίδες της κάθε πόλης, μειωμένους φόρους και χαμηλό ΦΠΑ στη διαφήμιση, κίνητρα για ενεργοποίηση ιστοσελίδων δίπλα από το έντυπο.

Για να μην μακρηγορώ τα μέτρα στήριξης μπορούν να είναι δεκάδες θα τονώσουν τον κλάδο και στο τέλος και το κράτος θα είναι κερδισμένο από φόρους και προσλήψεις.

Και μια τελευταία παρατήρηση: Δεν μπορεί η Ελλάδα της δραχμής να είχε στηρίξει τον επαρχιακό - τότε - Τύπο με ατέλειες παντού, ΦΠΑ 8%, χαμηλά ασφάλιστρα εργαζομένων, και πολλά άλλα και η Ελλάδα του ευρώ αφού κατάργησε ΟΛΕΣ τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, να τον καταδιώκει κιόλας, λες και ευημερεί με αδικαιολόγητο πλούτο, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων. Λίγη ντροπή δεν βλάπτει. Θα πάρετε επιτέλους μέτρα στήριξης; 

                                    ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης