Η ώρα της Ευρώπης ήρθε και πάλι - Θα τολμήσει;

Η Ευρώπη απαγορεύει την προώθηση όπλων στη Λιβύη και μάλιστα επιτηρεί τη Μεσόγειο για να αποτρέψει τέτοιες ενέργειες κι όμως: Εντελώς προσβλητικά, τρία τουρκικά πολεμικά συνοδέυουν φορτηγό πλοίο με όπλα, περιφρονώντας ενετελώς διεθνή ψηφίσματα και την ΕΕ φυσικά.

Το εν λόγω περιστατικό είναι αρκετό για να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι για την Ευρώπη η εποχή που άφηνε στις ΗΠΑ την στρατιωτική δραστηριότητα και η ίδια ήταν θεατής ή συμμετείχε συμβολικά (γλυτώνοντας και τα κόστη) έχει προ πολλού τελειώσει. Με τον Τραμπ να αποδομεί τα πάντα, ήρθε και αυτό. Οι ΗΠΑ έγιναν πια μια ξένη χώρα και ακόμα κι αν ο Τραμπ χάσει τις εκλογές, οι πληγές και οι εκκρεμότητες που ανοιξε δεν θα φύγουν ευκολα.

Η Ευρώπη δεν είναι δυνατόν να είναι ΑΟΠΛΗ μπροστά στην κάθε βαρβαρότητα και την αυθαιρεσία. Τα συνορά της δεν μπορεί να τα φυλάει κατά περίπτωση μόνη της η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία η Ισπανία ή η Πολωνία (που έχει γεμίσει Ουκρανούς). Δεν μπορεί μια χώρα της ΕΕ να υποφέρει από σκληρές παράνομες συμπεριφορές και όλες οι άλλες χώρες να είναι ΞΕΝΕΣ και απλώς να βγάζουν ψηφίσματα.

Η Ευρώπη οφείλει να επανεξετάσει πια τον διεθνή της ρόλο αντιλαμβανόμενη ότι  α) Οι ΗΠΑ ακυρώνουν σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια παρουσία τους και κανείς δεν γνωρίζει πια αν, πότε, πως και πόσο ουσιαστικά θα επεμβαίνουν β) Η Κίνα προσπαθεί με μια οικονομικού τύπου εισβολή να επιβληθεί στον διεθνή χώρο αλλά δεν θα έχει ποτέ την δύναμη μιας διεθνώς κυρίαρχης χώρας.

Αντίθετα, η Ευρώπη είναι μακράν η κορυφαία ήπειρος στον πλανήτη, με μια εκπληκτική κοινωνική φροντίδα των πολιτών της, με υψηλή παιδεία και πολιτισμό, με πλούτο ιδεών και προθέσεων. Έχει έρθει η ώρα η μοναδική της δύναμη να διαθέτει και τον κατάλληλο στρατό πέραν αυτών των κρατών μελών της. Η ώρα της Ευρώπης έχει έρθει. Μπορεί και πρέπει να πρωαγωνιστήσει. Το επιβάλλουν οι νέοι καιροί.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης