Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σαρώσει τα τελευταία ερείπια του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης συμβάλλοντας στην αναγκαία για την χώρα κάθαρση

Από το 2010 και μετά, το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης βρίσκεται σε διαρκή αποσύνθεση. Τα κόμματα και τα πρόσωπα που το σύνθεσαν ξεκίνησαν μια πρωτοφανή μάχη για να συντηρηθούν στην εξουσία: Εξαγορά των ΜΜΕ, ψεύδη, συγκυβέρνηση των κομμάτων που μισούνταν και εναλλάσονταν στην εξουσία, κινδυνολογία, ποδηγέτηση θεσμών, ότι ήταν δυνατόν να γίνει ώστε να συνεχίσουν να κυβερνούν το έπραξαν.

Σύμμαχός τους σε αυτόν τον εναγκαλισμό με τις καρέκλες ήταν το γεγονός ότι ΔΕΝ εμφανίστηκε η εναλλακτική λύση για τον τόπο. Οι πολίτες πανικόβλητοι και σε σύγχιση έσπευσαν ακόμα και στους χούλιγκανς της "Χρυσής Αυγής", αλλά και σε ότι καινούργιο ιδρύθηκε (π.χ. "Ποτάμι"), αναζητώντας μια διέξοδο. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό γιατί κανένας από τους νεόκοπους της πολιτικής δεν παρουσίασε ένα πειστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Έτσι συνέβη το παράδοξο, ενώ το σύστημα της μεταπολίτευσης να διαλύεται, εντούτοις να εξακολουθεί να κυβερνά. Τι κι αν το ΠΑΣΟΚ του 43% έγινε του 7%; Κυβερνά. Τι κι αν η ΝΔ του 34% (η χειρότερη επίδοση επί Καραμανλή νεώτερου) έπεσε στο 24%; Κυβερνά.

Ένα κοκτείλ ψεύδους (σώζουμε την Ελλάδα), παραβίασης των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών κανόνων, υποταγμένων ΜΜΕ και εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων κρατούσε το σύστημα της μεταπολίτευσης στην εξουσία, πάντα χωρίς πρόγραμμα και πάντα επικίνδυνη.

Στις 25 Ιανουαρίου έχουμε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Εκεί είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε επιτέλους το θάνατο του παλιού, το θάνατο των κομμάτων της μεταπολίτευσης.

Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα στείλει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ τα δυο κόμματα της εξουσίας στην αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου χωρίς καρέκλες δεν έχει λόγο ύπαρξης. Θα εκλιπαρεί για κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και αν αυτή δεν του δοθεί θα κλείσει. Φυσικά αν μπει στην Βουλή, μετά την ίδρυση κόμματος από τον Παπανδρέου.

Η ΝΔ στην πραγματικότητα είναι ήδη ένα διαλυμένο κόμμα ελέω Σαμαρά. Δεν υπάρχουν όργανα, εχουν επιβληθεί πρόσωπα που παλαιότερα δεν θα πέρναγαν ούτε απέξω από τα γραφεία, ισχύει η "αρχή ενός ανδρός". Όλα τα ιστορικά στελέχη είναι στο περθώριο, για πολλούς ο πολιτικός τους κύκλος έκλεισε. Μια εκλογική ήττα θα υποχρεώσει τον Σαμαρά ή να αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ ή να μετατρέψει το κόμμα σε εντελώς προσωπική του υπόθεση (κι όποιος θέλει ας φύγει). και πάλι όμως η φθορά θα είναι αδύνατον να αποτραπεί, κάτι καινούργιο ίσως δημιουργηθεί στην Κεντροδεξιά.

Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν ΘΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΕΙ αυτό που έτσι κι αλλιώς νομοτελειακά θα γίνει: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να πάνε πραγματικά στα χρονοντούλαπα της ιστορίας απελευθερώνοντας πολιτικό χώρο για να δημιουργηθεί το καινούργιο.

Η Ελλάδα δεν έχει καμία απολύτως ελπίδα να ανακάμψει αν δεν γεννηθεί το κανούργιο. Το ψέμα, η έλλειψη σχεδίου, το πελατειακό κράτος, η διαφθορά, η κατάρρευση του Συντάγματος και του Κοινοβουλευτισμού, μόνο από το καινούργιο θα νικηθούν. Για να γεννηθεί το καινούργιο, το πρώτο βήμα είναι να σαρωθεί το παλιό. Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως είναι αυτό το πρώτο βήμα

                      ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης