Η Ελλάδα γνωρίζει τι θα συμβεί στη Χάγη με το Καστελόριζο - (Η FAZ ξέχασε να δει την ελληνική αλήθεια)

"Δεν έχει μόνο η Τουρκία μαξιμαλιστικές αξιώσεις στη Μεσόγειο. Έχει και η Ελλάδα". Αυτό αναφέρει σε ανάλυση η γερμανική εφημερίδα FAZ με επίκεντρο το Καστελόριζο. 

Η FAZ, παραπέμπει σε απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για μια παρόμοια διαμάχη για τις νήσους της Κολομβίας Σαν Αντρές και Προβιδένσια που βρίσκονται μπροστά στις ακτές της Νικαράγουας, για να δείξουν ότι η ελληνική επιχειρηματολογία είναι διάτρητη.

Το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η θέση των νησιών δεν μπορεί να έχει ως συνέπεια να απομονώνεται η Νικαράγουα στις ακτές της, εξαιτίας μιας κολομβιανής ΑΟΖ. 

Η ιδέα μιας ελληνοκυπριακής ζώνης στη Μεσόγειο (Ελλάδα - Κύπρος - Καστελόριζο) δεν έχει πιθανότητες να γίνει ποτέ ισχύον διεθνές δίκαιο, αναφέρει η μελέτη. Μπορεί βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας κάθε κατοικημένο νησί να έχει το δικαίωμα ΑΟΖ. 

Στις αποφάσεις και διαιτησίες του όμως το Διεθνές Δικαστήριο λαμβάνει υπόψη και τις αξιώσεις που εγείρει η απέναντι παράκτια χώρα βάσει πληθυσμού ή μήκους ακτών. Στην περίπτωση του Καστελόριζου αυτό αφορά μια τουλάχιστον 20πλάσια τουρκική ακτογραμμή στο νότο. 

H FAZ ξεχνά ωστόσο να γράψει ότι η Ελλάδα γνωρίζει άριστα όλα τα παραπάνω και τι λέει στην Τουρκία; "Πάμε στη Χάγη". Εκεί πράγματι η Τουρκία θα περιορίσει τις ελληνικές αξιώσεις περί το Καστελόριζο και το ξέρουμε. Όμως θα χάσει ΟΛΕΣ τις δικές της αξιώσεις για την Κρήτη, το τουρκολυβικό σύμφωνο και τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά.

Συνεπώς η Ελλάδα έχει εσκεμμένα μια μαξιμαλιστική αξίωση ακριβώς για να ΜΗΔΕΝΙΣΕΙ τις τουρκικές προκλητικές αξιώσεις. Και αυτό θα συμβεί αν οι δύο χώρες πάνε στη Χάγη αν η Τουρκία το τολμήσει. Η μελέτη των Γερμανών είναι μισή λοιπόν. Δεν υπάρχει όλη η εικόνα.

                                  ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης