Εξαιρετικός ο Ιτούδης αλλά χάσαμε από αυτόν - Τι δεν διόρθωσε

Στα 16 μου, από μαθητής δηλαδή, ξεκίνησα την δημοσιογραφία ως αθλητικός συντάκτης. Σε αντίθεση με την κλασική δημοσιογραφία ή το λεγόμενο πολιτικό ρεπορτάζ όπου το ψέμα μπορεί να είναι μέρος των ισχυρισμών ενός κειμένου, - πόσες φορές μας έχει παραπληροφορήσει ένα ρεπορτάζ -  στην αθλητικογραφία έμαθα την αξία της ακρίβειας. Εδώ το ψέμα δεν χωρά.

Το γκολ μπήκε στο 4΄ δεν μπορείς να γράψεις ότι μπήκε στο 32΄. Το έβαλε ο Δομάζος, δεν μπορείς να γράψεις ότι το έβαλε ο Αντωνιάδης. Το ματς έληξε 2-2, δεν μπορεί επειδή είσαι δημοσιογράφος οπαδός να γράψεις ότι ήρθε 3-1 (όπως γράφουν στο πολιτικό ρεπορτάζ ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουν).

Ταυτόχρονα στην αθλητικογραφία όλες οι αναλύσεις για έναν αγώνα είναι αξιόπιστες και έγκυρες. Και στην ανάλυση υπάρχει ακρίβεια για τις αιτίες μιας νίκης ή μιας ήττας.

Στο παιχνίδι με την Γερμανία η ήττα ήρθε λόγω Ιτούδη. Ο σπουδαίος αυτός κόουτς δεν διόρθωσε ποτέ σε όλη τη διάρκεια του ματς δυο προβλήματα:

α) Τα εντελώς ελεύθερα σουτ των Γερμανών που χωρίς καμία πίεση σαν σε προπόνηση, ξεπέρασαν το 70% στα τρίποντα (ενώ είχαν 38% στα προηγούμενα ματς).

β) Στα ριμπάουντ όπου ενώ είμαστε ψηλότερη ομάδα τα χάναμε κατά κράτος.

Γιατί δεν τα διόρθωσε ο Ιτούδης αν και έτσι δεχθήκαμε στο α΄ ημίχρονο 57 πόντους; Διότι επιθετικά αρχικά μειώσαμε, μετά ισοφαρίσαμε και στο ημίχρονο περάσαμε και μπροστά με 61-57.

Ο λόγος που επιθετικά ήμασταν σαρωτικοί ήταν ότι οι Γερμανοί είχαν αποφασίσει να να μην κάνουν ειδική άμυνα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αυτός ελεύθερος, σκόραρε, πάσαρε και έφερε τους 61 πόντους

Ο Ιτούδης σκέφτηκε: Ας παίρνουν οι Γερμανοί τα ριμπάουντ και ας σκοράρουν από το τρίποντο (αν και λογικά θα αστοχήσουν κι όλας, δεν μπορεί να συνεχίσουν με αυτό το ποσοστό). Αφού εμείς βάζουμε 61 πόντους θα συνεχίσουμε έτσι και θα νικήσουμε.

Τι δεν υπολόγισε; Ότι οι Γερμανοί στο ημίχρονο είδαν το πρόβλημα με τον Γιάννη και αποφάσισαν να τον μαρκάρουν με τείχος παικτών. Έτσι όταν ξεκίνησε το β΄ ημίχρονο από την μια οι Γερμανοί συνέχισαν τα τρίποντα και τα ριμπάουντ αφού δεν υπήρξε καμία μέριμνα να τα περιορίσουμε αλλά εμείς δεν μπορούσαμε πια να σκοράρουμε όπως πριν. Αποτέλεσμα: Οι Γερμανοί ξεκίνησαν με 20 πόντους και εμείς με ... έναν! Το ματς είχε τελειώσει.

Καλύτερη ομάδα η Ελλάδα μπορούσε εύκολα να προκριθεί αν διόρθωνε την άμυνα της. Δεν το έκανε ποτέ. Δυστυχώς χάσαμε όχι μέσα στο γήπεδο αλλά από τον πάγκο μας.

                                      ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης