Είδες η ΔΕΗ;

Του Διονύση Ζακυνθινού

 

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που ο συχωρεμένος ο Γκιωνάκης διαφήμιζε στην τηλεόραση τη ΔΕΗ.

Δεν θυμάμαι ακριβώς το περιεχόμενο του σποτ. Θυμάμαι, όμως, το τέλος του, με τον αείμνηστο ηθοποιό να δείχνει με το δάχτυλο του το μυαλό του και να λέει: «Είδες η ΔΕΗ»;

Αυτή η διαφήμιση μου ήλθε στο μυαλό τώρα που ξέσπασε ο σάλος για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ. Αυξήσεις, έγραψα; Λάθος. Δεν είναι αυξήσεις και δεν είναι τα πράγματα όπως παρουσιάζονται ή όπως μας τα παρουσιάζουν.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ και τους συνδικαλιστές της, πρόκειται για… τροφεία, τα οποία θα δίνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, (για παράδειγμα τους εναερίτες και όσους δουλεύουν στα ορυχεία), τα οποία ανέρχονται στα 6 ευρώ περίπου την ημέρα.

Επίσης, προβλέπονται επιπλέον μέρες άδειας για το προσωπικό που βρίσκεται στα γκισέ εξυπηρέτησης του κοινού.

Και σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται ότι η σχετική συμφωνία δρομολογήθηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης και υπογράφτηκε τώρα από τη ΔΕΗ και τη ΓΕΝΟΠ.

Ας πάμε, όμως, και στον αντίλογο. Όταν, επίσης σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, και παρά τις περικοπές, ο μεσοσταθμικός μισθός των εργαζομένων της ΔΕΗ ανέρχεται μηνιαίως στα 1600 ευρώ, δεν θέλει και πολύ μυαλό να έχει κανείς για να καταλάβει ότι οι συγκεκριμένες παροχές, αυτή την περίοδο που η ελληνική κοινωνία υποφέρει, αποτελούν μεγάλη πρόκληση. Και όχι μόνο για τους ανέργους και για όλους όσοι εργάζονται «μαύροι» στον ιδιωτικό τομέα.

Οι παροχές αυτές συνιστούν πρόκληση και για όσους απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, άσε που μπορεί να δημιουργήσουν και φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού: «Γιατί αυτοί, και όχι και εμείς;»

Και τώρα μερικά παραδείγματα, που πιστοποιούν το προνομιακό καθεστώς των εργαζομένων της ΔΕΗ και δικαιολογούν το χαρακτηρισμό περί «ρετιρέ του Δημοσίου», όπως είπε κάποτε και ο Ανδρέας (και) για την εν λόγω επιχείρηση.

Και οι γιατροί, λοιπόν, και οι νοσηλευτές ξημεροβραδιάζονται στα νοσοκομεία, αλλά δεν δικαιούνται ούτε ένα ποτήρι γάλα. Άσε που ένας γιατρός του ΕΣΥ, ο οποίος μπορεί να κάνει και τρεις μέρες να πάει στο σπίτι του, δεν παίρνει τα λεφτά των υψηλόμισθων της ΔΕΗ.

Και οι τραπεζοϋπάλληλοι στα γκισέ των τραπεζών δεν μπορούν να σηκωθούν από τη θέση τους, ούτε για να πάνε στην τουαλέτα, αλλά δεν δικαιούνται επιπλέον μέρες άδειας.

Και το «κερασάκι» στην τούρτα; Τα τροφεία τα δικαιούνται στα ορυχεία μόνο οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, όχι όμως και αυτοί που εργάζονται δίπλα τους κάτω από τις ίδιες σκληρές συνθήκες στις ιδιωτικές εργολαβίες. Γιατί, απλούστατα, δεν είναι εργαζόμενοι της ΔΕΗ.

Βεβαίως, σε μια απολύτως αναμενόμενη αντίδραση, οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, με πρώτο και καλύτερο τον «σούπερ σταρ» Φωτόπουλο, πέρασαν αμέσως στην αντεπίθεση. «Ξύδι» είπε ο Φωτόπουλος για όσους αντιδρούν, απευθυνόμενος επί της ουσίας στο κοινωνικό σύνολο.

Και από κοντά και η μόνιμη… κασέτα που παίζουν οι συνδικαλιστές, πάλι με αποδέκτη την κοινωνία. Η ΔΕΗ, λένε, μπορεί να είναι κερδοφόρα, αν της πληρωθούν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί. Τουτέστιν αν πληρώνουμε στην ώρα μας τους υπέρογκους λογαριασμούς, όλοι εμείς οι υπόλοιποι που δεν είχαμε την τύχη ή τον μπάρμπα στην Κορώνη για να μπούμε στη ΔΕΗ και δεν παίρνουμε κοντά δυο χιλιαρικάκια το μήνα , ίσως και παραπάνω.

Πάντως, εάν για κάτι παραδέχομαι τη ΓΕΝΟΠ είναι ότι, κόντρα και στα όσα σκανδαλώδη έχουν δημοσιοποιηθεί κατά καιρούς για τις δραστηριότητες της, καταφέρνει και εξασφαλίζει για τον κόσμο της το καλύτερο δυνατό.

Πετυχαίνει προνόμια και παροχές, ακόμη και στις μέρες μας, που είναι αδιανόητες για άλλους εργαζόμενους, και βγαίνει και από πάνω.

Τελικά, τώρα που το σκέφτομαι, ο Γκιωνάκης είχε δίκιο. Είδες η ΔΕΗ;  

 

ΣΣ: Σχόλια, αναλύσεις και άρθρα του Διονύση Ζακυνθινού μπορείτε να διαβάσετε και στο προσωπικό blog του: zakpatras.wordpress.com

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης