Δεν υπάρχει απλή αναλογική για τα μικρά κόμματα

Διατυπώνονται περίεργες ομολογουμένως αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες λόγω "απλής αναλογικής" πολλοί μικροί σχηματισμοί βλέπουν την ευκαιρία να κατέλθουν στις εκλογές διεκδικώντας την είσοδο τους στη Βουλή.

Οι αναλύσεις αυτές εντάθηκαν μετά την διαγραφή Μπογδάνου από την ΝΔ: Θα φτιάξει κόμμα; Θα ενταχθεί σε κινήσεις που κυοφορούνται στα δεξιά της ΝΔ;

Να με συγχωρείτε αλλά όλη αυτή η συζήτηση είναι στο απόλυτο κενό. Για τα μικρά κόμματα δεν υπάρχει απλή αναλογική αφού υπάρχει το όριο του 3%. Για αυτά τα κόμματα οι εκλογές θα γίνουν λες και ισχύει το προηγούμενο εκλογικό σύστημα.

Για να μπουν στη Βουλή χρειάζονται πάνω από 250.000 ψήφους ενώ αν πάρουν ποσοστό 2,99999%, μένουν εκτός, ρωτήστε και το Γ. Παπανδρέου με το ΚΙΔΗΣΟ. Συνεπώς, για ποιες κινήσεις μικρών σχηματισμών μιλάμε; Είναι εκ των προτέρων καταδικασμένες, δεν μπορεί να έχουν καμία τύχη.

Εδώ να θυμίσω ότι το εκλογικό σύστημα επινοήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με έναν και μόνο στόχο: Να κοπεί το bonus από το πρώτο κόμμα (που ήξεραν ότι θα είναι η ΝΔ) ώστε ο δεύτερος (που θα είναι αυτοί) να έχει ελπίδες μιας συγκυβέρνησης με μικρότερους έστω και με ψήφο ανοχής που απαιτεί μόνο 120 έδρες.

Όλα τα παραπάνω είναι φανερό ότι δεν απασχολούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους εξής λόγους: 

- Στις εκλογές του 2019 δεν πήρε ψήφους ούτε από την ακροδεξιά ούτε από τους διαφωνούντες της ΝΔ που ήταν - και ακόμα είναι - στα κεραμίδια.

- Δεν υπάρχει ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής ώστε να οδηγήσει αυτούς τους λίγους σκορπισμένους στο 3%.

- Ο κ. Μητσοτάκης έχει στραφεί οριστικά και αμετάκλητα στον κεντρώο χώρο όπου βλέπει ότι παίρνει το ποσοστό που τον κρατά στην πρώτη θέση μακράν του δεύτερου.

Με λίγα λόγια, για τα μικρά κόμματα δεν υπάρχει απλή αναλογική. Και κάθε σκέψη να συγκροτηθούν υποτίθεται νέα κόμματα δεν έχει καμία λογική βάση και δεν πρόκειται να συμβεί.

                                   ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης