Γιατί οι εκλογές θα γίνουν στις 10 Απριλίου 2023 (Υπόθεση εργασίας)

Η εκλογολογία είναι μια σοβαρή παθογένεια του πολιτικού συστήματος. Αμέσως μετά τις όποιες εκλογές αρχίζει η συζήτηση για τις πρόωρες που σύντομα πρέπει να γίνουν. Είναι ένα αισχρό παιχνίδι εντυπώσεων που υποκρύπτει την μέγιστη προσβολή: Ο λαός αποφάσισε λάθος και πρέπει το λάθος αυτό να διορθωθεί άμεσα. Δεν ξέρει ο λαός και πρέπει να τον καθοδηγήσουμε από το χεράκι ώστε να ξαναψηφίσει σωστά.

Δεν συμμετέχει σε αυτή την ντροπή μόνο η αντιπολίτευση αλλά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Σας θυμίζω ότι την ώρα που ο Μητσοτάκης είχε +15% στις δημοσκοπήσεις, στελέχη του και ο φιλικός του τύπος του πρότειναν πρόωρες εκλογές μόλις ένα χρόνο μετά τη νίκη του 2019! Ακόμα και σήμερα που δηλώνει ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας βγαίνουν επώνυμοι της δημοσιογραφίας να προαναγγέλλουν εκλογές την Άνοιξη ή και νωρίτερα. Τον διαψεύδουν, δεν τον πιστεύουν!

Οι πρόωρες εκλογές είναι λοιπόν για μια παθογένεια ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Ταυτόχρονα, μια ντροπιαστική για το Πολίτευμα πραγματικότητα. Η άποψη ότι οι εκλογές "είναι προνόμιο του εκάστοτε πρωθυπουργού" είναι ψέμα.

Οι πρόωρες εκλογές θα έπρεπε να γίνονται μόνο σε περίπτωση μείζονος εθνικού θέματος (αυτό λέει το Σύνταγμα) και όχι να τις προκηρύσσει ο εκάστοτε πρωθυπουργός αλλάζοντας πριν τον εκλογικό νόμο και κοιτώντας αν τον συμφέρουν οι δημοσκοπήσεις, δηλαδή με φτηνά κομματικά ελατήρια.

Πάμε στην περίπτωση Μητσοτάκη. Οι αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν ότι κάθε φορά που οι πρόωρες εκλογές εμφανιζόντουσαν σαν βέβαιες από τους παντογνώστες αναλυτές, εξηγούσα γιατί δεν πρόκειται να γίνουν. Μοναχική η φωνή μου, αλλά στην πράξη δικαιώθηκε.

Εκλογές δεν έγιναν ούτε το 2020, ούτε του 2021 και σας γράφω ότι δεν θα γίνουν ούτε το 2022. Και επειδή ήδη ακούτε διάφορα, σας υποδεικνύω την πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών: Κυριακή 10 Απριλίου 2023.

Είναι μια ημερομηνία που προκύπτει από την λογική όχι από το τι θα ήθελε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να εξαντλήσει πλήρως την τετραετία για να περάσει το μήνυμα ότι δεν πρέπει θεσμικά η χώρα να παίζει με την ημερομηνία των εκλογών. Ακόμη να δείξει ότι δεν πρέπει να γίνονται εκλογές με βάση τις δημοσκοπήσεις και το στενό κομματικό συμφέρον.

Ωστόσο, δεν μπορεί να κάνει εκλογές στις 7 Ιουλίου 2023 διότι επειδή θα είναι διπλές (για να κάψει την δήθεν απλή αναλογική) θα πρέπει να επαναληφθούν μέσα στον Αύγουστο πράγμα ΑΔΥΝΑΤΟΝ.

Με την χώρα να δέχεται εκατομμύρια τουρίστες και χιλιάδες εργαζόμενοι να είναι στα νησιά, εκλογές δεν μπορούν να γίνουν Ιούλιο - Αύγουστο. Δεν μπορούν να γίνουν όμως ούτε και Μάιο - Ιούνιο, ακριβώς με το ίδιο σκεπτικό: Η τουριστική σεζόν θα έχει ξεκινήσει δυναμικά και η χώρα δεν αντέχει κάλπες τέτοια εποχή.

Γιατί λοιπόν 10 Απριλίου 2023; Γιατί οι διπλές κάλπες θα στηθούν ΠΡΙΝ το καλοκαίρι: Οι πρώτες 10 Απριλίου, μετά το Πάσχα των Ελλήνων (24 Απριλίου) και στο τέλος οι επόμενες με το νέο εκλογικό σύστημα 10 Μαίου. Στη συνέχεια η χώρα με νέα κυβέρνηση θα υποδεχθεί το καλοκαίρι σε συνθήκες πολιτικής ηρεμίας.

                                 ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης