Γιατί η Ευρώπη πρέπει να ετοιμάσει ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική

Στην Αφρική εδώ και λίγα χρόνια παρουσιάζεται ένα φαινόμενο που στην πορεία του απειλεί την Ευρώπη. Εξ αιτίας της κλιματικής κρίσης και της διαρκώς επεκτεινόμενης φτώχιας, εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν την ύπαιθρο και όποια δραστηριότητα είχαν και συρρέουν ανεξέλεγκτα σε πόλεις. Ξαφνικά στην ήπειρο αυξάνονται οι πόλεις με εκατομμύρια κατοίκους που όμως δεν είναι παρά τεράστια γκέτο φτωχών.

Οι πόλεις αυτές δεν έχουν υποδομές όπως αποχέτευση, ύδρευση, δρόμους. Δεν έχουν ούτε δουλειές. Και τότε τα εκατομμύρια των συναθροιζομένων σε αυτές σχεδιάζουν την επόμενη μετακίνηση τους: Αυτή είναι η Ευρώπη.

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 200.000.000 Αφρικανοί θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη. Και όπως αναφέρουν έγκυροι παρατηρητές του φαινομένου, υπάρχουν μόνο τρεις περιπτώσεις για να αντιμετωπιστεί αυτή η αναμενόμενη πια, βίαιη έφοδος.

- Η πρώτη είναι να ορθώσει η Ευρώπη τείχη χιλιομέτρων όπως προσπαθούσε ο Τραμπ με το Μεξικό, κάτι πρακτικά εντελώς αδύνατο, άλλωστε δεν το σκέφτεται κανείς.  

- Η δεύτερη είναι αυτά τα 200 εκ. ανθρώπων να τα δεχτεί. Ούτε αυτή η περίπτωση είναι ρεαλιστική όσο και αν όλες οι χώρες της Ευρώπης (και της Ελλάδας)  χρειάζονται εργατικά χέρια μεταναστών σε πάρα πολλούς κλάδους (βιομηχανία, αγροτικό τομέα, ναυτιλία κ.α.).

- Η τρίτη είναι η ΜΟΝΗ που έχει ρεαλισμό και μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημα: Η Ευρώπη να επενδύσει στην Αφρική. Να εγκαταστήσει βιομηχανίες, να χρηματοδοτήσει υποδομές, να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Με λίγα λόγια ένα "σχέδιο Μάρσαλ" που θα στηρίξει τις Αφρικανικές χώρες ώστε μέσα από την ανάπτυξη τους, να μην υπάρχει κανένας λόγος να γίνει κάποιος μετανάστης επειδή δεν σπουδάζει ή δεν βρίσκει δουλειά και κυριολεκτικά πεινά.

Ας σκεφτούμε ότι η Ευρώπη ΛΕΗΛΑΤΗΣΕ με την αποικιοκρατία τους πόρους της Αφρικής και είναι ηθικό να της επιστρέψει από τα λάφυρα. Ας σκεφτούμε επίσης ότι οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Αφρικής είναι τεράστιες και κανείς δεν θα βγει χαμένος αν την βγάλουμε από τον οικονομικό της Μεσαίωνα

                            ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης