Γιατί η Ευρώπη έχει αδυνατίσει τη θέση της στην διεθνή κοινότητα

Η Ευρώπη περιορίζει την αγορά φυσικού αερίου υποτίθεται για να βλάψει τη Ρωσία. Η Ρωσία αυξάνοντας τις τιμές εισπράττει όσα και πριν την κρίση (πουλώντας λιγότερες ποσότητες). Ποιος υποφέρει στο τέλος; Η Ευρώπη που βλέπει μπαράζ ακρίβειας, ενώ έχει φτάσει να ανησυχεί ότι μπορεί χωρίς φυσικό αέριο τον χειμώνα να δει εργοστάσια της να κλείνουν! 

Η Ευρώπη, το έχουμε ξαναπεί, είναι θύμα της ίδιας της επιτυχίας της. Έχει κατακτήσει μια μοναδική στον πλανήτη πραγματικότητα που την περιγράφουν η πολύ χαμηλή βία, το σπουδαίο κοινωνικό κράτος, η μακρά περίοδος ειρήνης. Η Ευρώπη έχει εξελιχθεί σε ένα ζηλευτό τόπο να ζει κανείς. 

Αυτή η κατάκτηση την απονεύρωσε. Άρχισε να μην δίνει σημασία στο τι κάνουν οι άλλοι και κυρίως τι κάνουν τα αυταρχικά καθεστώτα, όπως του Πούτιν και του Ερντογάν. Το πολύ να εξέδιδε κάποιο ψήφισμα όταν αυθαιρετούσαν και αδικούσαν, ανοίγοντας όμως ισχυρές συνεργασίες μαζί τους.

Κατάστησε τη Ρωσία μοναδικό προμηθευτή της στην ενέργεια, μη σκεπτόμενη ότι έτσι μπορεί να πέσει θύμα εκβιασμών. Δεν το σκέφτηκε ούτε όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Κριμαία. Την δε Τουρκία την στήριξε με πλήθος επενδύσεων παρά το γεγονός ότι ο ο Ερντογάν προκλητικά παρενέβαινε ακόμη και στις εκλογές της Γερμανίας κατευθύνοντας τους Τούρκους που ζουν εκεί, ή έστελνε εκατοντάδες κατασκόπους να υπονομεύουν δράσεις.

Τώρα στην Ευρώπη προσπαθούν να αποθηκεύσουν αέριο για τον χειμώνα, όμως το σταδιακό κλείσιμο της στρόφιγγας από τον Πούτιν - που κερδίζει όσα και πριν όπως είπαμε - καθιστά ολοένα και λιγότερο ρεαλιστικό το ενδεχόμενο επίτευξης τέτοιων στόχων. Στη Γερμανία φοβούνται ακόμη και κλείσιμο εργοστασίων τον χειμώνα από την έλλειψη ενέργειας και άλμα της ανεργίας.

Τι κάνει επιτέλους η Ευρώπη της απονεύρωσης; Αγοράζει από αλλού. Οι εισαγωγές μέσω αγωγού από τη Νορβηγία είναι ήδη αυξημένες κατά 15% φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, οι εισαγωγές αμερικανικού LNG είναι αυξημένες κατά 75% και οι εισαγωγές από το Αζερμπαϊτζάν κατά 90%. 

Ωστόσο, αυτή η κρίση θα συνετίσει την Ευρώπη; Ή θα παραμένει μια ενότητα χωρών που αρνείται να ενταχθεί στην διεθνή πραγματικότητα επειδή εντός των συνόρων της έχει πετύχει πολλά;

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης