Πελέ: Οι θρύλοι δεν πεθαίνουν ποτέ

Ο κόσμος του ποδοσφαίρου θρηνεί από το βράδυ της Πέμπτης 29 Δεκεμβρίου το χαμό μιας από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες του. Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, γνωστός σε όλο τον κόσμο ως Πελέ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Πέμπτης (29/12) σε ηλικία 82 ετών, έπειτα από τεράστια μάχη με τον καρκίνο, βύθισε στο πένθος όλη τη Βραζιλία, αλλά και τον παγκόσμιο αθλητισμό.

Το όνομα του Πελέ υπήρξε επί δεκαετίες σημείο αναφοράς ως το ανώτατο επίπεδο στο οποίο θα μπορούσε να φτάσει κάθε παιδί, κάθε έφηβος, κάθε άνδρας που ονειρευόταν μια λαμπρή ποδοσφαιρική καριέρα. Δεν ήταν μόνο τα 3 Παγκόσμια Κύπελλα που κατέκτησε, από τα 17 του χρόνια όταν και οδήγησε τη Βραζιλία στην κατάκτηση του Μουντιάλ επί της Σουηδίας το 1958 μέχρι τη μεγάλη παράσταση στο Μουντιάλ του Μεξικό το 1970 - επίτευγμα που μόνος αυτός έχει πετύχει - ούτε το ότι βρίσκεται στο βιβλίο με τα Ρεκόρ Γκίνες για τα 1.279 γκολ που σημείωσε στην καριέρα του σε επίσημους και φιλικούς αγώνες, είναι γιατί όσα θαυμαστά έκαναν στους αγωνιστικούς χώρους τους καιρούς που ακολούθησαν ο Κρόιφ, ο Τζορτζ Μπεστ, ο Μαραντόνα, ο Ζιντάν, ο Ροναλντίνιο, ο Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, όλα τα είχε κάνει ο Πελέ.

Η επιρροή του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ήταν τεράστια. Όπως τεράστιο κεφάλαιο ήταν και για τη χώρα του τη Βραζιλία, η κυβέρνηση της οποίας σε επίσημη ανακοίνωσή της, κήρυξε το βράδυ της Πέμπτης (29/12) τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που ανέδειξε η χώρα, ενώ η Σάντος, η ομάδα στην οποία έλαμψε ως ποδοσφαιριστής, ενημέρωσε επίσημα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, πως ο «αποχαιρετισμός» στον σπουδαίο Βραζιλιάνο, μέσω λαϊκού προσκυνήματος, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα (2/1), στο γήπεδό της «Vila Belmiro» πριν ταφεί την Τρίτη (3/1) στο «Μνημείο της Οικουμενικής Νεκρόπολης», δίπλα στην ακτή του Σάο Πάολο, σε εκδήλωση στην οποία θα δώσουν το «παρών» μόνο τα μέλη της οικογένειας του Πελέ.

Ο «βασιλιάς» ήταν παγκοσμίως γνωστός και απολάμβανε καθολικής εκτίμησης τόσο στο χώρο του αθλητισμού, όσο και του πολιτισμού και της πολιτικής. Με το που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Πελέ το διαδίκτυο κατακλίστηκε από μηνύματα αποχαιρετισμού προς τον θρύλο του ποδοσφαίρου.

Το «αντίο» ηγετών στον Πελέ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα Ντα Σίλβα, με ανάρτηση του στα social media αποχαιρέτησε τον Πελέ, σημειώνοντας ότι είχε το προνόμιο που δεν έχουν οι νεότεροι Βραζιλιάνοι: «είδα τον Πελέ να παίζει ζωντανά στο Pacaembu και στο Morumbi. Να μην παίζει. Είδα τον Πελέ να δίνει παράσταση. Γιατί όταν έπαιρνε την μπάλα έκανε πάντα κάτι ξεχωριστό, το οποίο συχνά κατέληγε στο γκολ».

Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Λούλα, ο Πελέ «πήγε να παίξει στον παράδεισο με τον Κουτίνιο, τον μεγάλο συνεργάτη του στη Σάντος. Τώρα έχει τη συντροφιά τόσων αιώνιων αστέρων: Ντίντι, Γκαρρίντσα, Νίλτον Σάντος, Σόκρατες, Μαραντόνα... Άφησε μια βεβαιότητα: δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά παίχτης με φανέλα νούμερο 10 σαν κι αυτόν. Ευχαριστώ, Πελέ».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία του στην οποία συνομιλεί με τον «Βασιλιά» του ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική και σημειώνει:

«Για ένα άθλημα που φέρνει τον κόσμο τόσο κοντά όσο κανένα άλλο, η άνοδος του Πελέ από το ταπεινό του ξεκίνημα σε θρύλο του ποδοσφαίρου είναι μια ιστορία του τι είναι δυνατό. Σήμερα, οι σκέψεις μου και της Τζίλ η είναι με την οικογένειά του και όλους όσους τον αγάπησαν».


Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, χρησιμοποιώντας γαλλικά αλλά και τα πορτογαλικά έγραψε: «Το παιχνίδι. Ο Βασιλιάς. Η αιωνιότητα».


Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έγραψε για τον Πελέ: «Εξαιτίας της φλόγας του και της κλάσης του κατάφερε να αφήσει το στίγμα του ακόμα και σε γενιές που δεν είχαν την τύχη να τον δουν να παίζει. Σήμερα όλος ο κόσμος θρηνεί έναν θρύλο που ονομάζεται Πελέ».

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρετά τον θρύλο του ποδοσφαίρου, Πελέ.

«Ήταν και θα είναι ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου. Αντίο Πελέ» έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, συνοδεύοντας την ανάρτηση του με τη φωτογραφία από τους πανηγυρισμούς του Πελέ μετά την επίτευξη του πρώτου γκολ στον τελικό με την Ιταλία το 1970 στο Μεξικό.

Σημειώνεται ότι όλες αυτές τις δύσκολες μέρες, όπου ο θρυλικός Πελέ έδινε τη μάχη του στο νοσοκομείο, η κόρη του και η οικογένειά του δεν έφυγαν στιγμή απ’ το πλευρό του. Λίγο μετά το θάνατό του, το απόγευμα της Πέμπτης (29/12), η κόρη του Κέλι Νασιμέντο ανέβασε ένα πολύ συγκινητικό μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποχαιρετώντας τον πατέρα της.


«Ό,τι είμαστε είναι χάρη σε εσένα. Σε αγαπάμε άπειρα. Αναπαύσου εν ειρήνη», έγραψε χαρακτηριστικά.

Αποχαιρετιστήρια μηνύματα ομάδων και αθλητών
Η Σάντος υπήρξε η μεγάλη αγάπη του Πελέ.  Ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής έγραψε ιστορία με δύο φανέλες. Της Εθνικής ομάδας της χώρας του και της Σάντος. Δεν την εγκατέλειψε ποτέ και ποτέ δεν έπαιξε στην Ευρώπη για χάρη της. Μαζί της έφτασε και στα 1000 γκολ στην τεράστια καριέρα του. 


Για τη Σάντος ο Πελέ είναι ο αιώνιος βασιλιάς της και μετά από τον θάνατο του αρκέστηκε να γράψει στα social media την λέξη «αιώνιος» και να βάλει φωτογραφία το στέμμα του και να τον ευχαριστήσει με ένα βίντεο αφιέρωμα.

 

Η UEFA από την πλευρά της έκανε ένα ξεχωριστό post για τον θρυλικό Πελέ και την ποδοσφαιρική του πορεία που μόνο αμελητέα δεν υπήρξε.

Το tweet της UEFA για τον Θρυλικό Πελέ επισημαίνει: Απόψε ενωνόμαστε όλοι μαζί, όλοι οι φίλαθλοι για να θρηνήσουμε τον Πελέ, τον πρώτο από τους πιο μεγάλους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Ήταν ο πρώτος παγκόσμιος superstar του παιχνιδιού και έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο στο ποδόσφαιρο, την άνοδό του και στο να γίνει το πιο δημοφιλές άθλημα. Αναπαύσου εν ειρήνη Πελέ.


Με ένα λιτό μήνυμα αποχαιρέτησε ο Λιονέλ Μέσι τον Πελέ.

«Αναπαύσου εν ειρήνη, Πελέ», γράφει ο Αργεντινός σούπερ σταρ της Παρί Σαν Ζερμέν και παγκόσμιος πρωταθλητής.

 

Ο αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας, Νεϊμάρ, έσπευσε να πει το δικό του «αντίο» στον Πελέ, γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram: «Ο Πελέ έδωσε φωνή στους φτωχούς, στους μαύρους και ιδιαίτερα: Έδωσε όραμα στη Βραζιλία».

Συγκλονισμένος από τον  θάνατο του Πελέ είναι ο  Μαρσέλο.  Ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού που έγραψε ιστορία και εκείνος στη Σελεσάο ανέφερε στα social media για τον Πελέ: 


Ο Κριστιάνο Ρονάλντο όταν ήταν μικρός ήθελε να μοιάσει στον Πελέ. Μεγαλώνοντας προσπάθησε να σπάσει πολλά από τα ρεκόρ του. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ αποχαιρέτησε με μια ανάρτησή του στα social media τον Βασιλιά Πελέ που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών αφήνοντας πίσω του τεράστια ποδοσφαιρική κληρονομιά. 

 

Ένας ακόμα επιθετικός που βγάζει... μάτια με την απόδοσή του, ο Έρλινγκ Χάαλαντ, ο οποίος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην Premier League με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι έγραψε για τον Πελέ. «Ότι βλέπουμε να κάνει κάθε παίκτης, πρώτος το έκανε ο Πελέ. RIP»

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης