Ένας φιλικός με την Αργεντινή κοστίζει 5 εκατ. δολάρια

Η κατάκτηση του Μουντιάλ στο Κατάρ εκτίναξε σε δυσθεώρητο ύψος το κασέ της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, καθώς όλοι θέλουν να παίξουν απέναντι στα αστέρια της.

Η φιλοξενία του Λιονέλ Μέσι και της πρωταθλήτριας κόσμου Αργεντινής για έναν φιλικό αγώνα δεν ήταν ποτέ τόσο ακριβή…

Αυτό το γνωρίζουν καλά οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Αυστραλία, η Ινδονησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακόμη και το Μπαγκλαντές, που –σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι New York Times– έχουν κάνει προτάσεις για φιλικό αγώνα με την «Αλμπισελέστε», σε ένα από τα δύο προκαθορισμένα διεθνή «παράθυρα» για τα καλοκαιρινά φιλικά.

Ορισμένοι από τους πλειοδότες καθοδηγούνται από το κύρος της αναμέτρησης με τους νικητές του τελευταίου Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2022, ενώ για άλλα έθνη τα πιθανά οφέλη έχουν μετατοπιστεί ακόμη και στην πολιτική.

Το σίγουρο είναι πως όλοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν στην Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινής όχι μόνο ένα μερίδιο που προέρχεται από την πώληση εισιτηρίων, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα εμπορικά έσοδα, αλλά και μια «τρελή» αποζημίωση.

Πέντε μήνες μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ στο Κατάρ η Αργεντινή έχει γίνει ο πιο περιζήτητος και μάλλον και ο πιο ακριβός αντίπαλος στο διεθνές ποδόσφαιρο.

Η τιμή για έναν αγώνα έχει αυξηθεί τόσο πολύ, που τα 5 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ) είναι πια η τιμή εκκίνησης, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις.

Οι νικητήριες προσφορές για τα δύο παιχνίδια του Ιουνίου δεν έχουν ακόμη επισημοποιηθεί.

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινής (AFA) συνεχίζει να αξιολογεί τις επιλογές, με πιο πιθανό σενάριο κι εν αναμονή της έγκρισης του ομοσπονδιακού εκλέκτορα  Λιονέλ Σκαλόνι η Εθνική να παίξει τον πρώτο αγώνα στην Κίνα εναντίον της Αυστραλίας, και στη συνέχεια να ταξιδέψει στην Ινδονησία.

Αυτοί οι αγώνες απεικονίζουν τον βαθμό στον οποίο τα οφέλη ενός αγώνα με τους παγκόσμιους πρωταθλητές εκτείνονται πολύ πέρα από το άθλημα.

Είναι τέτοιο το κύρος της Αργεντινής, υπό το φως της πρόσφατης νίκης της στο Κατάρ, που οι αυστραλιανές ποδοσφαιρικές αρχές ενθαρρύνθηκαν να συμφωνήσουν για να φιλοξενήσουν έναν αγώνα στην Κίνα, με την ελπίδα ότι αυτό θα ενισχύσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών.

Τα τελευταία χρόνια η AFA έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο για την αύξηση τόσο των εμπορικών εσόδων της όσο και της εμβέλειάς της, ως μέρος μιας στρατηγικής προσπάθειας να αξιοποιήσει την παγκόσμια απήχησή της.

Η πρόσφατη επιτυχία έπαιξε σημαντικό ρόλο από αυτή την άποψη, τόσο πολύ που η «Αλμπισελέστε» υπέγραψε συμφωνίες με τέσσερις νέους εταίρους, κυρίως στην Ινδία και το Μπαγκλαντές, τους μήνες μετά το Κατάρ 2022. Ωστόσο, στο σχεδιασμό προτεραιότητα έχουν πάντοτε οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Εθνική ομάδα θα παίξει σε αμερικανικό έδαφος τόσο το 2024 όσο και το 2026, πρώτα για να υπερασπιστεί τον τίτλο της στο Κόπα Αμέρικα και μετά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Ως εκ τούτου είναι πιθανό να υπάρξει ένας αγώνας στη Βόρεια Αμερική το 2025 ως μέρος της προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης