Όταν ο Σαμαράς θα έχει φύγει

Όταν ο Σαμαράς θα έχει φύγει

Σήμερα οι πάντες περιγράφουν με ακρίβεια την περίπτωση Γ. Παπανδρέου. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι υπήρξε αδρανής, άχρηστος, ανίκανος. Προφανώς δεν έκανε για την... δουλειά (του πρωθυπουργού).

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ζήσουμε ακριβώς τα ίδια και με τον κ. Σαμαρά. Όταν θα είναι σπίτι του, μακράν του πρωθυπουργικού γραφείου, αναλύτές και πολίτες θα περιγράφουν έναν άνθρωπο που έλεγε ψέμματα κάθε μέρα, που αδίκησε ισοπεδωτικά την μεσαία και κατώτερη τάξη με εικονικούς φόρους και - κυρίως - θα τον περιγράφουν σαν τον πολιτικό που δεν έκανε τίποτε απολύτως για να εκσυγχρονίσει την χώρα.

Το μεγαλύτερο λάθος Σαμαρά είναι ακριβώς αυτό το τελευταίο : Η χώρα δεν έχει εκσυγχρονιστεί πουθενά. Το κράτος παραμένει διεφθαρμένο και ράθυμο. Χιλιάδες επενδυτικά έργα δεν μπορούν να ξεκινήσουν από την αδιανόητη γραφειοκρατία και πολυνομία. Το απαράδεκτο φορολογικό σύστημα που αλλάζει κάθε 24 ώρες εμποδίζει κάθε σκέψη για ανάπτυξη.

Οι Έλληνες που επιχειρούν στην αγορά, ματαιοπονούν βλέποντας τους τζίρους τους να καταρρέουν τα χρέη τους να μεγαλώνουν και το κράτος αντί να συμπαρίσταται να τους καταδιώκει. Η απελπισία είναι παντού στην  ατμόσφαιρα αυτής της χώρας.

Όταν ο κ. Σαμαράς θα είναι μακράν της εξουσίας, τότε οι αναλυτές θα θυμηθούν ότι άφησε ένα κράτος βαλτωμένο σε μόνιμη παραλυσία και μια αγορά ανυπεράσπιστη χωρίς κανόνες, οράματα και μέλλον. Ο ίδιος βέβαια θα κομπάζει ότι έσωσε την χώρα (όπως και ο Παπανδρέου) αν και η χώρα θα ζεί τα ακόμη χειρότερα.