Χειρότερο το 2014

Το 2014 θα είναι χειρότερο

 

O κ. Σαμαράς, δυστυχώς έχει επενδύσει μόνο στο εμπόριο ελπίδας. Μεταθέτοντας συνεχώς τις ημερομηνίες ανάκαμψης, ελπίζει ότι συγκρατεί ένα ποσοστό Ελλήνων μαζί του. Το τελευταίο ψέμμα του: Ότι το 2013 είναι η τελευταία κακή χρονιά για την Ελλάδα (που και αυτή οφειλόταν - κατ αυτόν - στο ότι έπεσαν πολλοί φόροι μαζί).

Λίγες μόνο ώρες πριν φύγει το 2013, με λύπη μου σας γράφω ότι έρχεται ένας χρόνος πολύ χειρότερος, το 2014. Αυτή η χρονιά φαίνεται πως θα είναι μια χρονιά συντριβής για την χώρα. Δίπλα στην οικονομική κατάρρευση, θα καταρρέουν αξίες, υπερηφάνεια, ελπίδες, λογική. Η κατάρρευση το 2014 θα καταλήξει να είναι πολιτισμική. Η Ελλάδα θα ζήσει ένα φοβερό αδιέξοδο σε κάθε επίπεδο, μη ελπίζοντας πουθενά.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να βλέπει ότι αυτή η κυβέρνηση των 5 ανθρώπων έχει αποτύχει παντού. Ότι η αντιπολίτευση δεν έχει σχέδιο και φλυαρεί για τα ασήμαντα. Ότι η ανάπτυξη είναι αδύνατον να ξεκινήσει με πολυνομία, διωγμούς και άδικους φόρους. Ότι το καταχρεωμένο τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να δανείσει ούτε τον εαυτό του. Ότι τα ΜΜΕ είναι ένα τσίρκο χυδαίων πρακτικών. Ότι... Ότι...

Ωστόσο, το σκληρό και απάνθρωπο 2014, μέσα από την βία και τα μεγαλύτερα αδιέξοδα που θα γεννήσει, ίσως φέρει και την ελπίδα που είναι μόνο μια : Μέσα από την ασθμαίνουσα κοινωνία, να μπορέσει να γεννηθεί το καινούργιο που θα αναλάβει την χώρα, σαρώνοντας τον παλαιοκομματισμό και ακόμα κυβερνά.

Άλλη ελπίδα δεν υπάρχει.