Τράπεζες: Τις έκλεψαν δυο φορές!

Οι Έλληνες Τραπεζίτες έχουν - κυριολεκτικά - καταστραφεί. Έχουν χάσει τις τράπεζές τους και τώρα δίνουν αγώνα να τις επαναποκτήσουν σε δυο χρόνια. Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Η καταστροφή οφείλεται στις παρακάτω αιτίες;

* Ζημίες δεκάδων δισ. ευρώ από την συμμετοχή τους στο "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων.

* Στην απώλεια 100 δισ. ευρώ που ήσαν καταθέσεις των Ελλήνων και έγιναν ανάληψη τα τελευταία τρια χρόνια με αποτέλεσμα να ξεμείνουν από μετρητά.

* Εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια που είναι αδύνατον να εισπραχθούν, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για απώλειες δεκάδων δισ. ευρώ, απώλειες που θα συνεχιστούν. Αυτή η ζημία θα μεγαλώσει.

* Κατάρρευση των μετοχών τους που έφτασαν στον πάτο, αφου έπεσαν... 3.000% σε σχέση με παλαιότερες τιμές τους!

* Φοβερή απομείωση των περιουσιακών τους στοιχείων και πάλι εξαιτίας της κρίσης. Τα ακίνητά τους ή οι εμπράγματες εξασφαλίσεις δανείων έχουν υποστεί μειώσεις άνω του 50%.

Ποια είναι η εικόνα λοιπόν; Οι ιδιοκτήτες των ελληνικών τραπεζών ουσιαστικά τις έχουν χάσει. Δεν έχουν κεφάλαια για να τις ξαναστήσουν. Έρχεται το ελληνικό κράτος και τι λέει; Θα σας δώσω 40 δισ. ευρώ αλλά θα πάρω αντίστοιχες μετοχές. Δηλαδή κάνω τις τράπεζές σας κρατικές! Τι κατάφεραν οι τραπεζίτες; Να μπουν τα χρήματα αυτά, αλλά για δυο χρόνια οι μετοχές του κράτους να μην έχουν δικαίωμα ψήφου, μήπως και στο διάστημα αυτό καταφέρουν να τις εξυγιάνουν οι ίδιοι και τις πάρουν πίσω.

Υπάρχει κάτι ανήθικο βέβαια. Το κράτος "έφαγε" 30 δισ. ευρώ από τις Τράπεζες με τα ομόλογα που τις είχε φορτώσει. Και τώρα που τους τα επιστρέφει, τα κάνει μετοχές! Πρώτα τους έκλεψε δηλαδή και μετά τους πήρε και το.. μαγαζί!

         Molonoti.gr