Το καρτέλ της κινητής τηλεφωνίας

Το κακό πάράδειγμα της κινητής τηλεφωνίας

Στα επιχειρήματά τους, οι πωλητές της ΔΕΗ - η ομάδα Σαμαρά που κυβερνά δηλαδή - αναφέρουν το δήθεν επιτυχημένο πείραμα του ΟΤΕ. Βεβαιώνουν ότι ο ανταγωνισμός των εταιρειών τηλεφωνίας μειώνει τις τιμές και λειτουργεί υπέρ του καταναλωτή. Ψέμα.

Οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όχι μόνο δεν ανταγωνίζονται η μια την άλλη αλλά αντιθέτως έχουν ΟΜΟΙΟ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟ και είναι πανάκριβοι. Θα σας πω μόνο ότι στην γειτονική Ιταλία, η χρέωση ανά κλήση είναι με το δευτερόλεπτο (μίλησες 14 δεύτερα; τόσα σε χρεώνουν), ενώ στην Ελλάδα είναι με το... τρίλεπτο! (Μίλησες 14 δεύτερα; Σε χρεώνουν 180 δηλαδή τρία λεπτά).

Οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν επινοήσει τις υποτιθέμενες "προσφορές" και δήθεν "δωρεάν χρόνους ομιλίας" αλλά η αλήθεια ξεκαθαρίζει όταν έρχεται ο λαγαριασμός στο τέλος του μήνα : Μπορεί να είναι τριψήφιο ποσό για μια λογική χρήση...

Φυσικά μπορώ να θυμηθώ όταν ξεκίνησαν εν Ελλάδι να χρεώνουν 12.000 δρχ πάγιο (36 ευρώ χωρίς να έχεις τηλεφωνήσει ακόμη), να σου πουλάνε τηλέφωνα αντί 200.000 δρχ (600 ευρώ) τα οποία τρεις μήνες μετά τα πουλούσαν... 10 δραχμές (το έχω πάθει) και όλα αυτά χωρίς να έχουν τότε δίκτυο σε όλη την χώρα.

Ποιος ανταγωνισμός λοιπόν. Καρτέλ με όμοιες τιμές είναι και η τηλεφωνία με στόχο την κερδοσκοπία. Η δε ακριβότερη χρέωση (αδιανόητη) είναι το καρτοκινητό των φτωχών.