Τι πρέπει να αλλάξει στο Σύνταγμα

Πάλι θα "παίξουν" με το Σύνταγμα;

 

Η Ελλάδα έχει φοβερό πολιτειακό πρόβλημα. Σύνταγμα και θεσμοί έχουν διαχρονικά κουρελιαστεί από το 1986 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε στον εαυτό του και τις εξουσίες του Προέδρου. Η χώρα λειτουργούσε από τότε μοναρχικά. Κανένας από τους επόμενους πρωθυπουργούς δεν άλλαξε αυτή την αντιδημοκρατική πραγματικότητα. Έτσι τους βόλευε.

 Η κατάντια ήταν η Ελλάδα να κυβερνάται με ολιγομελείς παρέες του εκάστοτε πρωθυπουργού (που δεν ήταν ανάγκη να έχουν καν εκλεγεί). Γ. Παπανδρέου και Σαμαράς είναι τα κορυφαία παραδείγματα αλαζονικής διακυβέρνησης.
Έρχεται τώρα ο κ. Σαμαράς και ετοιμάζει πρόταση για μικρότερη Βουλή, 250 βουλευτών, και ταυτόχρονη ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα θέλει να ανοίξει την συζήτηση πριν τις ευρωεκλογές (προφανώς για να εμφανιστεί προς τους ψηφοφόρους ότι ως δημοκράτης "αγωνιά" και για την Δημοκρατία).

Αν ανοίξει μια τέτοια συζήτηση (για την οποία αρθρογραφώ εδώ και 10 χρόνια), τρία είναι τα μεγάλα : Πρωθυπουργός με περιορισμένο αυταρχισμό, αυτοδιαχειριζόμενοι θεσμοί που να προστατεύουν τον πολίτη από την αυθαιρεσία της εξουσίας και Συνταγματική Γερουσία που θα αποφαίνεται σε 24 ώρες για την συνταγματικότητα των αποφάσεων της εκάστοτε κυβέρνησης.

Θα τα αλλάξουν; Ή θα μιλάνε για τον αριθμό των βουλευτών υποκρινόμενοι ότι δήθεν κάνουν μεταρρυθμίσεις; (Ή ακόμα χειρότερα θα προσθέσουν εξουσιες στον πρωθυπουργό εν μέσω τεχνικών ανούσιων συνταγματικών αλλαγών;).