Τι εκφράζει σήμερα μια ψήφος;

Τι εκφράζει σήμερα μια ψήφος; 

 

Η Δημοκρατία έχει καταρρεύσει ως πολιτικό σύστημα. Αν πριν 2.500 χρόνια εμφανιζόταν ως ένα δίκαιο σύστημα που εξέφραζε το κοινωνικό σύνολο, σήμερα είναι ένα σκουπίδι, δεν εκφράζει τίποτε. Είναι μόνο ένα πρόσχημα αυτών που κυβερνούν ότι δήθεν εκφράζουν την πλειοψηφία των πολιτών.

Στην αρχαιότητα η Δημοκρατία είχε ένα και μόνο ένα πρόβλημα : Την Παιδεία. Ο βαθιά μορφωμένος είχε μια ψήφο, αυτή που είχε και ο απαίδευτος.  "Δεν μπορεί ένας αγρότης να αποφασίζει με την ψήφο του για πόλεμο. Θα αποφασίσει ο στρατηγός" έλεγαν οι φιλόσοφοι της εποχής που καυτηρίαζαν την μια ψήφο ανά πολίτη.

Από τότε μέχρι σήμερα, η Δημοκρατία απαξιώθηκε σε τέτοιο βαθμό που ουσιαστικά έχει πεθάνει. Δεν λειτουργεί, ούτε εφαρμόζεται πουθενά. Δείτε το δημοψήφισμα στην Σκωτία. Πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την Αγγλία; Κανείς δεν παρουσιάζει επιχειρήματα.  Το αποτέλεσμα θα κριθεί σε υποβαθμισμένες συνοικίες όπως το Ίστερχαουζ, όπου πολλοί κάτοικοι δεν έχουν ψηφίσει ποτέ στη ζωή τους. Το κριτήριο θα είναι η φτώχεια τους...

Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι τα υποβαθμισμένα στρώματα θα ψηφίσουν μαζικά «ναι». Δεν έχουν ιδέα για το τι πραγματικά τους συμφέρει. Ξέρουν μόνο ότι είναι φτωχοί και αυτό είναι αρκετό για να ψηφίσουν για μια ανεξάρτητη Σκωτία. Κι αν μετά γίνουν φτωχότεροι; Αυτό δεν το έχουν σκεφτεί, ούτε το προβλέπει η εκλογική διαδικασία. Ψηφίζουμε και ότι... κάτσει!