Το πρώτο πιστοποιημένο ελληνικής κατασκευής drone

Ολοκληρώθηκε η πρώτη πιστοποίηση «Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – ΣμηΕΑ» από την αρμόδια Διεύθυνση Πτητικών Προτύπων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), σε συνεργασία με το Ανώτατο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Πρόκειται για το πρωτοποριακό μη επανδρωμένο σύστημα «ΟURΑΝΟS» της εταιρείας ALTUS.

Η εν λόγω πιστοποίηση έρχεται ως συνέχεια στον δημιουργικό κύκλο που ξεκίνησε από τo 2016, όπου δημοσιεύτηκαν οι κανονισμοί για τα ΣμηΕΑ γνωστά ως «Drones».

Οι κανονισμοί καθορίζουν τις διαδικασίες σε θέματα, πιστοποίησης, ασφάλειας πτήσεων, δικαιωμάτων, υποχρεώσεων, περιορισμών και δυνατοτήτων, αλλά και σε θέματα ιδιωτικότητας, προστασίας προσωπικών δεδομένων, αστικής ευθύνης και προστασίας του πολίτη, τα οποία αντιμετωπίζονται κατά αρμοδιότητα.

Το πεδίο των δραστηριοτήτων των ΣμηΕΑ είναι ιδιαίτερα ευρύ: Από τη λήψη φωτογραφιών και την κινηματογράφηση για προσωπική ή επαγγελματική χρήση, έως την εκτέλεση τοπογραφικών και γεωργικών εφαρμογών αλλά και την εποπτεία κάθε μορφής εγκαταστάσεων.

Αυτή η ποικιλομορφία δημιουργεί ένα δυναμικό περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα απαιτητικό για τις προβλέψεις και τις διατάξεις των Κανονισμών.

Ο σκοπός του κανονιστικού πλαισίου είναι να αναπτυχθεί ο κλάδος των προϊόντων και υπηρεσιών των «Drones» χωρίς εμπόδια, αλλά με καθιέρωση κανόνων και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης