Τελική «αυλαία» για το Google+: Το ιστορικό ενός ανεπιτυχούς κοινωνικού δικτύου

Το κεφάλαιο του ανεπιτυχούς της κοινωνικού δικτύου, Google+, έκλεισε την Τρίτη η Google.

Το κοινωνικό δίκτυο, το οποίο είχε πρωτολανσαριστεί το 2011, και προοριζόταν να ανταγωνιστεί το Facebook και το Twitter, ήταν η τέταρτη προσπάθεια της εταιρείας για να εδραιωθεί στον χώρο της κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο δεν σημείωσε επιτυχία, παρά τις προσπάθειες υποστήριξής του μέσω της κοινότητας του YouTube.

Αν και το κοινωνικό δίκτυο είχε θεωρηθεί ανεπιτυχές εδώ και χρόνια, η εταιρεία αποφάσισε οριστικά να το κλείσει πέρυσι, μετά την ανακάλυψη μιας μεγάλης παραβίασης δεδομένων.

Όπως αναφέρει το BBC, το Google+ είχε αρχίσει ως invite-only πλατφόρμα τον Ιούνιο του 2011, πριν ανοίξει τις «πόρτες» του στο ευρύ κοινό αργότερα μέσα στο έτος.

Είχε πολλά από τα κλασικά χαρακτηριστικά των κοινωνικών δικτύων, όπως η δυνατότητα αναρτήσεων φωτογραφιών και status updates- ωστόσο η Google το παρουσίαζε ως ένα «κοινωνικό στρώμα» που προοριζόταν να λειτουργεί με όλες τις υπηρεσίες της.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ήταν η δημιουργία «κύκλων» (Circles) και η πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων με το «Hangouts».

Αν και η Google είχε περηφανευτεί για εκατομμύρια εγγραφές μέσα στις πρώτες εβδομάδες, σύντομα διαπιστώθηκε ότι ήταν λίγοι αυτοί που το χρησιμοποιούσαν.

Μεταξύ των θεωρούμενων μειονεκτημάτων του ήταν ένα user interface που πολλοί έβρισκαν δύσχρηστο, το γεγονός ότι είχε αργήσει να μπει σε έναν χώρο όπου κυριαρχούσαν γίγαντες όπως το Facebook και οι φημολογίες περί διαφωνιών εντός της εταιρείας για τον προσανατολισμό και τη χρήση του.

Επίσης, λειτουργούσε αυστηρά με πραγματικά ονόματα, απαγορεύοντας τη χρήση ψευδωνύμων- σε κάποιες περιπτώσεις «κλειδώνοντας» τους χρήστες έξω από άλλες υπηρεσίες όπως το Gmail.

Ακόμη, όπως αναφέρει το BBC, σε κάποια φάση «κυνηγήθηκαν» επιχειρήσεις και brands που έστηναν προφίλ, τα οποία διαγράφονταν (αν και αργότερα υπήρξε παραδοχή πως επρόκειτο για λάθος).

Επιχειρώντας να το ενισχύσει, η Google το ενσωμάτωσε σε υπηρεσίες όπως το Gmail και, το 2013, στο YouTube: Όποιος ήθελε να κάνει σχόλια σε βίντεο στο YouTube, έπρεπε να έχει λογαριασμό στο Google+, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις.

Επίσης, οι app-reviewers στο Google Play έπρεπε να έχουν και αυτοί λογαριασμούς. Αυτό φάνηκε να αυξάνει τη δραστηριότητα, καθώς τα σχόλια στο YouTube, τα «like» στα βίντεο και τα reviews στις εφαρμογές ανέβαιναν και στο Google+, ωστόσο στην πραγματικότητα οι χρήστες εξακολουθούσαν να μην ασχολούνται ιδιαίτερα.

Η αποχώρηση του ιδρυτή, Βικ Γκουντότρα, τον Απρίλιο του 2014, επέφερε σειρά αλλαγών, όπως την ανεξαρτητοποίηση των Hangouts και Photos και την απεμπλοκή από το YouTube και το Google Play.

Το 2015 υπήρξε ένας επανασχεδιασμός με έμβαση σε «κοινότητες» που επίσης δεν κατάφερε να προσελκύσει το προσδοκώμενο ενδιαφέρον.

Στο τέλος οι ανακαλύψεις δύο παραβιάσεων δεδομένων ώθησαν τη Google στο κλείσιμο της πλατφόρμας: Το 2018 η εταιρεία αποκάλυψε πως προβλήματα στο λογισμικό της είχαν εκθέσει τα δεδομένα 52 εκατ. μελών σε «τρίτους» developers.

Εν τέλει, η Google παραδέχτηκε πως λίγοι χρησιμοποιούσαν πραγματικά την πλατφόρμα της, «σφραγίζοντας τη μοίρα» του Google+, το οποίο έχει πλέον «ταφεί» online στις ιστοσελίδες Google Graveyard και Google Cemetery, δίπλα σε άλλα από τα αποτυχημένα εγχειρήματα της εταιρείας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης