Παρουσίαση του διαστημοπλοίου Starship από τον Έλον Μασκ

Ο Έλον Μασκ παρουσίασε την τελευταία έκδοση του διαστημοπλοίου Starship, περιγράφοντας επίσης το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη του σκάφους, που προορίζεται να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη και τον Άρη.

Όπως αναφέρει το Reuters, o Μασκ έδειξε το Σάββατο σε ένα πλήθος δημοσιογράφων και απλών ενδιαφερομένων στο Μπόκα Τσίκα του Τέξας animations με το Starship να προσεδαφίζεται στη Σελήνη και τον Άρη, και πρόβλεψε ότι η πρώτη πτήση το σκάφους σε τροχιά θα λάβει χώρα μέσα στους επόμενους μήνες- και θα ακολουθήσουν επανδρωμένες πτήσεις το επόμενο έτος.

«Είναι βασικά το Άγιο Δισκοπότηρο του διαστήματος» είπε ο Μασκ, ενώ στεκόταν ανάμεσα σε ένα νεοσυναρμολογηθέν Starship και έναν πύραυλο Falcon 1.

«Το κρίσιμο επίτευγμα που χρειάζεται για να γίνουμε διαστημικός πολιτισμός είναι να καταστήσουμε τα ταξίδια στο διάστημα εύκολα σαν τα ταξίδια στον αέρα» είπε ο Μασκ.

Το Starship, σκάφος που έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά δεκάδων αστροναυτών στη Σελήνη και στον Άρη, είναι το άνω τμήμα του γιγαντιαίου πυραύλου της SpaceX για διαπλανητικές αποστολές.

Ο επιχειρηματίας είχε ανακοινώσει το 2018 ότι ο ο πρώτος ιδιώτης που θα αποτελέσει επιβάτη του Starship θα είναι ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Γιουσάκου Μαεζάβα.

Το Μπόκα Τσίκα, μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, είναι ο χώρος δοκιμών για το πρόγραμμα ανάπτυξης του Starship.

Ένα πρωτότυπο, ονόματι Starhopper, εκτοξεύτηκε δοκιμαστικά δύο φορές από τον Ιούλιο, φτάνοντας σε ύψος μέχρι και 152 μέτρων και επιστρέφοντας, προσγειωνόμενο σε εξέδρα.

Σημειώνοντας πως η έκδοση Mk1 του Starship θα αρχίσει δοκιμές σε μεγάλα ύψη μέσα σε 1-2 μήνες, ο Μασκ, σύμφωνα με το BBC, είπε πως «αυτό το πράγμα θα απογειωθεί, θα πετάξει στα 65.000 πόδια, περίπου 20 χλμ, θα επιστρέψει και θα προσγειωθεί. Θα είναι πραγματικά επικό να βλέπει κανείς αυτό το τεράστιο πράγμα να απογειώνεται και να επιστρέφει».

Μια πρώτη δοκιμαστική πτήση του μεγάλου πυραύλους της SpaceX (Super Heavy) ενδεχομένως να εκτοξευτεί σε τροχιά, φέροντας ένα Mk3 Starship, μέσα στο επόμενο έτος.

Και τα δύο τμήματα ( πύραυλος και διαστημόπλοιο Starship) θα έχουν ύψος 118 μέτρα στην εξέδρα και είναι σχεδιασμένα για να είναι πλήρως επαναχρησιμοποιούμενα, καθώς θα πραγματοποιούν ελεγχόμενες προσγειώσεις/ προσνηώσεις σε εξέδρες μετά την ολοκλήρωση των αποστολών τους. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης