Οι μεγάλοι της Σίλικον Βάλεϊ έμειναν... έναν χρόνο πίσω

Όσοι επενδυτές, ενθαρρυμένοι από το εντυπωσιακό ράλι των προηγούμενων ετών, πόνταραν φέτος στους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ, δεν έχουν παρά ισχνά κέρδη.

Όλοι οι κυρίαρχοι της Σίλικον Βάλεϊ (Apple, Facebook, Amazon.com, Netflix) με μόνη εξαίρεση την μητρική της Google, Alphabet, είδαν τις μετοχές τους να φτάνουν στο απόγειό τους πέρυσι και παραμένουν πολύ μακριά από το ζενίθ τους ύστερα από ένα βίαιο ξεπούλημα το περασμένο φθινόπωρο, το οποίο «έσβησε» δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία τους. 

Αν και το πρώτο εξάμηνο του 2019 ανέκαμψαν δυναμικά, στη συνέχεια βρέθηκαν και πάλι υπό πίεση, χάνοντας έδαφος. Η επίδοσή τους αντανακλά εκείνη του πλέον αντιπροσωπευτικού δείκτη της αμερικανικής αγοράς μετοχών, S&P 500.  Αν και από τα μέσα Δεκεμβρίου ο δείκτης έχει ανακάμψει 14%, σε σχέση με τα μέσα του 2018 είναι εν πολλοίς αμετάβλητος. 

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί, στους οποίους οι επενδυτές αναφέρονται με το ακρωνύμιο FAANG, καλύπτουν αθροιστικά το 20% της αξίας του δείκτη S&P 500, γεγονός που αποκαλύπτει το μέγεθος της επιρροής τους στην κατεύθυνση της συνολικής αγοράς.

Είναι η ομάδα των μετοχών που τροφοδότησε όσο καμία άλλη την δεκαετή κούρσα στη Wall Street, όπως επισημαίνουν αναλυτές. Η εντυπωσιακή ανθεκτικότητά τους σε πάσης φύσεως εμπόδια ρυθμιστικών αρχών και κυβερνήσεων και οι συνεχείς προοπτικές ανάπτυξης τις κατέστησαν μεταξύ των αγαπημένων επιλογών των διαχειριστών κεφαλαίων.

Κάπως έτσι η κεφαλαιοποίησή τους σκαρφάλωσε στα 3,7 τρισ. δολάρια τον Αύγουστο του 2018. 

Ωστόσο τα εμπορικά πυρά τις πλήγωσαν. Έχουν χάσει έκτοτε 463 δισ. δολάρια από την αξία τους και οι επενδυτές στρέφονται σε άλλα στοιχήματα. Τα σημαντικότερα είναι αυτά που ευνοούνται από ανατίμηση του δολαρίου και ράλι τω


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης