Εικόνα ενός άλλου κόσμου, όπου ίσως υπάρχει ζωή

Καλλιτεχνική απεικόνιση της επιφάνειας του πλανήτη Proxima b (Εγγύτατος b), ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2016, έχει μέγεθος αντίστοιχο αυτού της Γης και ενδεχομένως να είναι κατοικήσιμος, έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Σύμφωνα με αστρονόμους που χρησιμοποίησαν το 3,6 μέτρων τηλεσκόπιο του ESO (European Southern Observatory) στο Λα Σίλα της Χιλής, καθώς και άλλα τηλεσκόπια ανά τον κόσμο, ο εξωπλανήτης αυτός είναι σε απόσταση από το άστρο του- το κοντινότερο γειτονικό μας- που επιτρέπει την ύπαρξη θερμοκρασιών αρκετά ήπιων ώστε νερό σε υγρή μορφή να συσσωρεύεται στην επιφάνειά του.

Η καλλιτεχνική απεικόνιση δείχνει την επιφάνεια του Εγγύτατου b, ο οποίος είναι σε τροχιά γύρω από τον Εγγύτατο Κενταύρου- τον κόκκινο νάνο που αποτελεί το άστρο που είναι πιο κοντά στο ηλιακό μας σύστημα.

Στην εικόνα αυτή φαίνεται επίσης το Άλφα Κενταύρου ΑΒ. Ο Εγγύτατος b είναι λίγο μεγαλύτερος από τη Γη και περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε τροχιά που είναι στην αποκαλούμενη «κατοικήσιμη ζώνη», όπου η θερμοκρασία επιτρέπει την παρουσία νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια, και ως εκ τούτου θεωρείται ότι μπορεί, ενδεχομένως, να φιλοξενεί ζωή.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης