Αναδημιουργία του Λέοντα της Μοσούλης από τη Google

Η Google αναδημιούργησε ένα αρχαίο άγαλμα που καταστράφηκε από το Ισλαμικό Κράτος το 2015, χρησιμοποιώντας crowdsourced εικόνες και 3D printing.

Ο Λέοντας της Μοσούλης ήταν ένα μεγάλου μεγέθους άγαλμα λιονταριού- «φύλακας» που στεκόταν στην είσοδο του ναού της Ιστάρ στη Νιμρούντ του Ιράκ.

Όπως σημειώνει το BBC, είναι η πρώτη φορά που το Google Arts & Culture δημιουργεί ένα αντικείμενο/ έργο τέχνης στο πλαίσιο έκθεσης μουσείου.

Επί της προκειμένης, ο λέοντας θα εκτίθεται στο Imperial War Museum από τις 5 Ιουλίου, ενώ online επισκέπτες θα μπορούν να περιεργάζονται το τρισδιάστατο μοντέλο και να κάνουν zoom για να δουν τις λεπτομέρειές του.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα εντάσσεται στο πλαίσιο της σεζόν «Culture Under Attack», του μουσείου, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Google Arts & Culture και το Historic England για τη διερεύνηση των επιπτώσεων του πολέμου στον πολιτισμό ανά τον κόσμο.

Το Google Arts & Culture είναι ένας δωρεάν τρόπος εξερεύνησης της τέχνης, της ιστορίας και των θαυμάτων του κόσμου, για όσους δεν μπορούν να επισκεφθούν τις εκθέσεις οι ίδιοι. Μέχρι τώρα έχει βγάλει online εκθέματα από 1.800 μουσεία.

Όπως είπε ο Τσανς Κουγκενούρ, επικεφαλής διατήρησης στο Google Arts & Culture, «είναι θλιβερό να βλέπει κανείς την καταστροφή τόσων μοναδικών αντικειμένων και αρχαιολογικών χώρων τα τελευταία χρόνια, ωστόσο το Culture Under Attack υποδεικνύει τις δυνατότητες της τεχνολογίας- τόσο από άποψης ψηφιακής διατήρησης του πολιτισμού και αφήγησης αυτών των εκπληκτικών ιστοριών με ενδιαφέροντες νέους τρόπους».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης