«Τίτλοι τέλους» για έναν «βετεράνο» του διαστήματος μετά από 56 χρόνια σε τροχιά

Ένας «βετεράνος» του διαστήματος τελείωσε τη μακρόχρονη «καριέρα» του φλεγόμενος στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως επιβεβαίωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

H NASA είχε εκτοξεύσει τον δορυφόρο, ονόματι OGO-1 (Orbiting Geophysics Observatory 1) τον Σεπτέμβριο του 1964. Σύμφωνα με το Space.com, ήταν ο πρώτος από μια σειρά πέντε αποστολών που θα βοηθούσαν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το μαγνητικό περιβάλλον γύρω από τη Γη.

Ο OGO-1 ήταν ο πρώτος που εκτοξεύτηκε, μα ο τελευταίος που έπεσε από τροχιά: Ο δορυφόρος περιφερόταν άσκοπα γύρω από τον πλανήτη από τότε που αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία, το 1971.

Η παραμονή σε τροχιά ωστόσο δεν είναι κάτι που συμβαίνει εύκολα μόνο του, καθώς σωματίδια από την ατμόσφαιρα συγκρούονται συνέχεια με το σκάφος και το επιβραδύνουν, ακόμα και σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, όπου η ατμόσφαιρα είναι αραιή.

Αυτή η μείωση ταχύτητας επίσης έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του υψομέτρου στο οποίο κινείται το διαστημόπλοιο, μέχρι που η επανείσοδος στην ατμόσφαιρα καθίσταται αναπόφευκτη.

Ο 487 κιλών δορυφόρος είχε αυτή την αναπόφευκτη μοίρα το Σάββατο (29 Αυγούστου) όπως είχε προβλέψει η NASA. Ο δορυφόρος πραγματοποίησε επανείσοδο στις 4.44 μμ (τοπική ώρα), πάνω από τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, και κάηκε στην ατμόσφαιρα, χωρίς να υπάρξει κανένας κίνδυνος ή απειλή για ανθρώπους, τόνισε στο Space.com εκπρόσωπος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Ο δορυφόρος εισήλθε στην ατμόσφαιρα περίπου 25 λεπτά νωρίτερα από ό,τι είχε προβλέψει η ΝASA, με αποτέλεσμα ένα σημείο επανεισόδου ανατολικά αυτού που είχε προβλέψει η υπηρεσία.

Εν τέλει ο OGO-1 πραγματοποίησε την επανείσοδό του περίπου 160 χλμ νοτιοανατολικά της Ταϊτής, και άνθρωποι στο νησί είχαν την ευκαιρία να δουν «ζωντανά» το γεγονός.

Οι εκτοξεύσεις των δορυφόρων OGO συνεχίστηκαν μέχρι το 1969, έτος κατά το οποίο τέθηκε σε τροχιά ο δορυφόρος OGO-5. Ωστόσο ο OGO-1 ήταν ο «τελευταίος επιζών», καθώς όλοι του οι «διάδοχοι» είχαν ήδη πραγματοποιήσει τις δικές τους επανεισόδους στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης