«Σχεδόν έτοιμο» το ψηφιακό νόμισμα της Κίνας

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας είναι «σχεδόν έτοιμη» να εκδώσει το ψηφιακό νόμισμα της χώρας, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της, σύμφωνα με το Reuters.

O Μου Τσανγκτσούν, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος πληρωμών της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, προέβη στα σχόλια αυτά το Σάββατο, σε φόρουμ στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ.

Σημειώνεται πως η κεντρική τράπεζα της Κίνας είχε δημιουργήσει μια ομάδα έρευνας το 2014, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο λανσαρίσματος του δικού της ψηφιακού νομίσματος ώστε να μειωθούν τα κόστη της κυκλοφορίας «παραδοσιακού» χάρτινου χρήματος και να αυξηθεί ο έλεγχος επί της κυκλοφορίας και παροχής χρήματος. Ωστόσο λίγα είχαν αποκαλυφθεί για τα σχέδια αυτά.

Ο Μου είπε πως η έκδοση του ψηφιακού νομίσματος θα βασίζεται σε ένα σύστημα δύο επιπέδων, όπου τόσο η κεντρική τράπεζα όσο και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αποτελούν νόμιμους εκδότες.

Επίσης, είπε πως το ψηφιακό νόμισμα δεν θα βασίζεται αποκλειστικά στην τεχνολογία blockchain, καθώς, στο παρόν της επίπεδο, η τεχνολογία αυτή δεν θα ήταν σε θέση να διαχειρίζεται τις εκτάσεις των συναλλαγών στην Κίνα.

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα έχει επανειλημμένα επιδείξει αρνητική στάση απέναντι σε κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, καθώς θεωρεί πως τα κρυπτονομίσματα προκαλούν αναταραχή και χάος, καθώς πολλοί επενδυτές τα χρησιμοποιούν για «στοιχηματισμό».

Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το ότι η κινεζική κυβέρνηση θα επιθυμούσε ένα σύστημα ψηφιακού χρήματος το οποίο θα μπορούσε να ελέγχει.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης