«Αντεπίθεση» της Huawei στο Android: Το λειτουργικό της, Harmony, έρχεται στα κινητά της

H Huawei ανακοίνωσε σχέδια για προεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματός της, Harmony, στα smartphones της από το επόμενο έτος- με την κινεζική εταιρεία να λέει επίσης πως θα προσφέρει το λογισμικό και σε άλλους κατασκευαστές για χρήση ως εναλλακτική στο Android της Google.

H Huawei βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά στις πωλήσεις τηλεφώνων μετά από μια μικρή «θητεία» στην πρώτη θέση.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το BBC, και άλλοι έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Google και της Apple,χωρίς επιτυχία.

Τα κινητά με Android αποτελούσαν το 85,4% του συνόλου των smartphones που διατέθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με την IDC, με το iOS της Apple να έχει το 14,6%. Τα ποσοστά αυτά δείχνουν την έκταση της κυριαρχίας των λειτουργικών των δύο εταιρειών στα κινητά, την οποία προσπάθησαν να αμφισβητήσουν η Samsung με το Tizen, η Amazon με το FireOS, η Microsoft με το Windows Phone και η Canonical με το Ubuntu.

Η εν λόγω κίνηση της Huawei οφείλεται στο ότι δεν μπορεί να παρέχει δημοφιλείς εφαρμογές και υπηρεσίες της Google στις νεότερες συσκευές της, λόγω απαγόρευσης από την αμερικανική κυβέρνηση.

Εντός Κίνας – όπου οι χρήστες δεν χρησιμοποιούν το Google Play και πολλές υπηρεσίες της Google είναι μπλοκαρισμένες- οι περιορισμοί αυτοί δεν έχουν προκαλέσει προβλήματα στην εταιρεία, ωστόσο αυτό αλλάζει στις άλλες χώρες, όπου η ζήτηση για τις νεότερες συσκευές της έχει πέσει, λόγω της απουσίας των εφαρμογών και υπηρεσιών της Google.

Η Huawei ανακοίνωσε τα σχέδιά της κατά την έναρξη μιας τριήμερης διάσκεψης developers κοντά στην Σεντζέν. Η πρώτη έκδοση του Harmony OS είχε αποκαλυφθεί πριν έναν χρόνο, όταν είχε παρουσιαστεί για χρήση σε smartwatches, τηλεοράσεις και άλλες συσκευές για «έξυπνα» σπίτια.

Ωστόσο, πλέον η εταιρεία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση, το Harmony OS 2.0, η οποία θα μπορεί να δοκιμαστεί σε συσκευές από τον Δεκέμβριο, εν όψει επίσημου λανσαρίσματος τον Οκτώβριο του 2021.

Παράλληλα, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα το EMUI 11- μια έκδοση το user interface της για κινητά που βασίζεται στο Android 11. Μετά τον Οκτώβριο κάποια από τα μοντέλα της θα προσφέρονται με το Harmony OS, ωστόσο θα συνεχίσει να προσφέρει το EMUI ως εναλλακτική.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης