Τα φαιδρά δήθεν ισοδύναμα μέτρα

Τα φαιδρά δήθεν ισοδύναμα μέτρα

 

Tο πλέον γελοίο επιχείρημα τρόικας, δανειστών και κυβέρνησης είναι τα λεγόμενα "ισοδύναμα μέτρα". Σύμφωνα με αυτόν τον γελοιοδέστατο ισχυρισμό, αν η κυβέρνηση αναγκαστεί να ακυρώσει ένα εισπρακτικό μέτρο, στη θέση του θα πρέπει να βάλει ένα άλλο "ισοδύναμο", δηλαδή ένα μέτρο που θα φέρει τα ίδια ποσά σε είσπραξη.

Που είναι το γελοίο του ισχυρισμού; Απολάυστε :

1. Αυτοί που επιβάλλουν το δήθεν ισοδύναμο - δηλαδή τρόικα, δανειστές, κυβέρνηση - έχουν αποτύχει σε όλες τις οικονομικές τους προβλέψεις. Ούτε σε μια περίπτωση δεν πέτυχαν τους στόχους τους, αντιθέτως έχουμε φτάσει στο σημείο, παρά την λιτότητα, τα κουρέματα και τα νεα δάνεια το ελληνικό χρέος να μεγαλώνει συνεχώς! Βάση ποιας λογικής αυτός που δεν έχει πετύχει ούτε ένα... ισοδύναμο τα ζητά ως προϋπόθεση από άλλους;

2. Όπου έγιναν τα ΑΝΤΙΘΕΤΑ (δηλαδή δεν είχαμε ισοδύναμα αλλά αφήσαμε την αγορά να λειτουργήσει) υπήρξαν αποτελέσματα. Κορυφαίο παράδειγμα τα έσοδα ΦΠΑ από την εστίαση. Η μείωση από 23% σε 13% είχε ως αποτέλεσμα να εισπράξει το κράτος 100 εκατ. ευρώ περισσότερα από ότι όταν το ΦΠΑ ήταν στο 23%! Αντίθετα στον εξωφρενικό φόρο πετρελαίου θέρμανσης, η απώλεια ήταν 400 εκατ. ευρώ! (χώρια οι νεκροί, η αποψίλωση δασών, η αιθαλομίχλη κ.α.).

Με λίγα λόγια όταν ακούτε υπουργούς να μιλούν για την ανάγκη να ληφθούν "ισοδύναμα μέτρα" κάθε φορά που π.χ. ένα Δικαστήριο ανατρέπει ληστρικές αποφάσεις τους, να ξέρετε ότι μπουρδολογούν. Πολιτική χρειάζεται η χώρα όχι μπακαλίστικες προσθαφαιρέσεις.