Όαση η Ευρώπη

Η Ευρώπη, όαση στον πλανήτη

Τι είναι η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία; Όλοι οι πολίτες ψηφίζουν ισότιμα (μία ψήφος ο καθένας) και εκλέγουν αντιπροσώπους τους στις θέσεις εξουσίας, οι οποίοι πασχίζουν για το ΚΑΛΟ ΤΟΥΣ.

Οι εκάστοτε κυβερνώντες δηλαδή, δίνουν αγώνα ώστε να περιορίζουν την ανέχεια, να προσφέρουν φθηνά τα βασικά αγαθά (θέρμανση, νερό, τηλέφωνο, μεταφορές), να παρέχουν Υγεία και Παιδεία.

Επιτυγχάνει τα παράπανω η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία; Παρέχει στους πολίτες το μέγιστο που μπορεί; Εδώ και 40 τουλάχιστον χρόνια έχει σταματήσει και κάθε προσπάθεια προς τέτοιες κατευθύνσεις.

Σήμερα η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν έιναι ούτε αντιπροσωπευτική (μειοψηφίες αναλαμβάνουν την εξουσία), ούτε... Δημοκρατία (μικρές ομάδες προσώπων επιβάλλουν ότι θέλουν ενώ ποδηγετούνται από τις Τράπεζες και ισχυρά οικονομικά Funds).

Όλοι γνωρίζουμε ότι σε κάθε δυτική χώρα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει καταψηφίσει την κυβέρνηση τους (ή δεν πάει να ψηφίσει). Γνωρίζουμε επίσης ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις των κυβερνώντων είναι ωμά ψεύδη που εγκαταλείπονται αμέσως. Τέλος γνωρίζουμε ότι δεν κυβερνούν πια οι εκλεγμένοι πολιτικοί αλλά ανώνυμοι οικονομικά ισχυροί που ελέγχουν κυρίως μέσω Τραπεζών το χρήμα. Αυτοί αποφασίζουν.

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν και την Ευρώπη φυσικά που σίγουρα έχει χάσει τα βήματά της και πορεύεται εν μέσω σύγχισης και γενικότερης κρίσης. Υπάρχει όμως μια μεγάλη αλήθεια. Η Δημοκρατία δυτικού τύπου, είναι μια τεράστια όαση ελευθερίας.

Στην Ευρώπη μπορεί ο καθένας να είναι ότι θέλει, δεν κινδυνεύει να συλληφθεί, ούτε να εκτελεστεί δημόσια για το τίποτα. (Στην Αφρική και την Ασία εξοντώνουν ανθρώπους γιατί δεν ντύνονται σωστά!). Ο κάθε πολίτης μπορεί να καταγγέλλει το ίδιο το σύστημα και να οργανώνει διαδηλώσεις εναντίον του (Το μπορούν στην Κίνα ή την Σ. Αραβία;)

Στην Ευρώπη δεν δολοφονούνται κάθε τόσο μαθητές σχολέιων από ένοπλους όπως στις ΗΠΑ. Ούτε η αστυνομική βία δολοφονεί περαστικούς για εξακρίβωση στοιχείων. Δεν υπάρχουν γειτονιές όπου αν μπεις κατά λάθος σε αυτές δεν είναι βέβαιο ότι θα ξαναβγείς.Ούτε ανατινάζουν εκκλησίες... αιρετικών. Ούτε φυλακίζουν δημοσιογράφους που τους κρίνουν.

Η Ευρώπη έχει μειώσει θεαματικά την ανελευθερία και την τυφλή βία. Το πέτυχε και γιατί λειτούργησε η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία που όπως είπαμε δεν είναι ούτε αντιπροσωπευτική ούτε Δημοκρατία. Πρόσφερε όμως ελευθερία στην έκφραση και ήταν αυτό που έφερε ένα μοναδικό μοντέλο ελέυθερης ζωής.

Πουθενά αλλού δεν παρέχεται αυτή η ελευθερία στην καθημερινότητα όπως στην Ευρώπη. Μην το ξεχνάμε ποτέ.