Χαμένα και τα χρόνια Σαμαρά

Χαμένα και τα χρόνια Σαμαρά

Στα μάτια της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας, ο κ. Σαμαράς ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή: Έκανε την "βρώμικη δουλειά" στην Ελλάδα, μειώνοντας μισθούς, συντάξεις και υπερφορολογώντας, προσαρμόζοντας την χώρα στις προδιαγραφές της λιτότητας.

Στα μάτια πολλών της Συντηρητικής παράταξης ήταν αυτός που γκρέμισε τον Καραμανλισμό, μετατρέποντας τη ΝΔ από  ένα κόμμα αρχών σε προσωπικό του φέουδο. Επέβαλε δικά του πρόσωπα, περιθωριοποίησε ιστορικά στελέχη, κατήργησε εντελώς κάθε εσωκομματική διαδικασία.

Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι κατά πολύ χειρότερη από τις δυο παραπάνω εκτιμήσεις. Ο κ. Σαμαράς απεδείχθη ότι ήταν ένα εντελώς ακατάλληλο πρόσωπο για να αναλάβει την Ελλάδα την εποχή της βαθιάς συστημικής της κρίσης. Και αυτό γιατί ο κ. Σαμαράς υπήρξε μοναδικά καταστροφικός.

Οι προηγούμενοι κυβερνώντες μπορούν να κατηγορηθούν για παρατεταμένη αδράνεια. Αυτός, αντιθέτως θα κατηγορηθεί για υπερβολική ενέργεια αλλά στην λάθος κατεύθυνση. 

Αντί να ανασυγκροτήσει - εκσυγχρονίσει την χώρα την απορρύθμισε με χιλιάδες φορολογικές κλοπές εναντίον επιχειρήσεων και πολιτών. Αντί να αναβαθμίσει τον πολιτικό λόγο τον μετέτρεψε σε καφενείο επαρχιακής πόλης. Αντί να αναβαθμίσει τους θεσμούς τους ποδηγέτησε.

Κινήθηκε με έναν ακραίο και πρωτόγνωρο τυχοδιωκτισμό ανάμεσα στο ψέμα, την φαυλότητα και την συντήρηση του πελεταιακού κράτους.

Η Ελλάδα βγαίνει βαθιά τραυματισμένη από τα δυόμισι χρόνια συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Πολιτικά, οικονομικά και ηθικά έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες που θα χρειατούν χρόνια για επουλωθούν.