Το τριπλό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ

Το τριπλό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορείς να αξιολογηθεί σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι φυσικά η παταγώδης αποτυχία στην οικονομία όπου ήδη η αγορά στενάζει πανικόβλητη, όχι μόνο από την έλλειψη σχεδίου, αλλά και από νέους φόρους και αδιανόητες τροπολογίες.

(Μια είναι ότι οι μέτοχοι των ΑΕ χρωστούν με το σύνολο της περιουσίας τους τυχόν οφειλές στα Ταμεία για παράδειγμα). Στενάζει επίσης από την στάση πληρωμών του Δημοσίου, την δήμευση των ταμειακών αποθεμάτων φορέων κ.ο.κ.

Υπάρχει ένα δεύτερο επίπεδο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε εξαιρετικές κινήσεις. Πολύ σύντομα απαριθμώ: Κατάργησε το αυτόφωρο των 20 μηνών και τις συλλήψεις οφειλετών, θυμάτων της κρίσης. Αποποινικοποίησε τις οφειλές μέχρι τις 50.000 ευρώ (από 5.000 των Σαμαρά - Βενιζέλου). Έδωσε ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ.

Άνοιξε πάλι την ΕΡΤ (έστω συμβολικά να το δει κανείς). Με οφειλές μέχρι 50.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ παίρνεις σύνταξη. Ρύθμιση 100 δόσεων (που λύτρωσε κυρίως μικρο-οφειλέτες) κ.α. Πάνω από 1300 άνθρωποι αποφυλακίστηκαν με ευεργετικές διατάξεις.

Συγκρίνοντας το πρώτο επίπεδο με το δεύτερο εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι στο πρώτο θα έπρεπε να... κυβερνούν με κάποιο σχέδιο (αλλά δεν έχουν), ενώ στο δεύτερο ανέξοδα εφάρμοσαν διάφορα πιστέυω τους.

Υπάρχει τέλος και ένα τρίτο επίπεδο αυτό της ατολμίας. Δεν τολμούν να διαγράψουν 60 δισ. ευρώ που είναι εικονικά χρέη πτωχευμένων, νεκρών κ.α. κρατώντας χιλιάδες ανθρώπους σε ομηρία ζωής.

Δεν τολμούν να κάνουν τις 100 δόσεις με βάση το εισόδημα (γι αυτό και οι 100 δόσεις στην πραγματικότητα απέτυχαν). Δεν τολμούν να αποποινικοποιήσουν τις οφειλές χωρίς δόλο αν και είναι αντισυνταγματικό (αποτέλεσμα να δικάζονται χιλιάδεςαθώοι άνθρωποι που ενώ τους κατέστρεψε η κρίση, μπαίνουν ακόμα και φυλακή μη έχοντας να πληρ'ώσουν τις ποινές τους).

Τρια πρόσωπα για τον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν: Ανίκανος στα οικονομικά, ευάισθητος στην κοινωνία, άτολμος στην ουσία.