Το σχέδιο Βαρουφάκη έφερε το αδιέξοδο

Το σχέδιο Βαρουφάκη έφερε το αδιέξοδο

Τον π. Φεβρουάριο ο κ. Βαρουφάκης είχε την φαεινή ιδέα να δοθεί στην Ελλάδα παράταση 4 μηνών για να καταθέσει στο τέλος Ιουνίου "την δική της πρόταση" στους δανειστές.

Μάλιστα στο διάστημα αυτό η Ελλάδα δεν ήθελε χρήματα γιατί όπως έλεγε ο κ. Βαρουφάκης "δεν μπορεί να δίνεις δανεικά σε ένα χρεοκοπημένο κράτος". Το δόγμα Βαρουφάκη τότε ήταν: "Πρώτα το σωστό ΔΙΚΟ ΜΑΣ σχέδιο και μετά χρηματοδότηση".

Αυτή η ανεύθυνη και αδιανόητη στάση των Ελλήνων κυβερνώντων έφερε καταστροφή: Η χώρα για να πληρώνει κάθε μήνα μισθούς και συντάξεις, κλέβει το ΕΣΠΑ, άρπαξε τις αποταμιεύσεις όλων των Οργανισμών, δεν πληρώνει κανέναν, έχουν διαλυθεί όλες οι Δημόσιες υπηρεσίες από την έλειψη κονδυλίων, τα Δημόσια έργα σταματούν και πάλι.

Παράλληλα η Ελλάδα πληρώνει εκ των ενόντων τις δόσεις προς το ΔΝΤ και άλλους δανειστές, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τα μισοάδεια δημόσια ταμεία.

Η φαεινή ιδέα Βαρουφάκη που εφαρμόστηκε απολύτως από την κυβέρνηση Τσίπρα κατέληξε στο σημερινό ελληνικό μαρτύριο: Οι δανειστές να προτείνουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα φόρων και περικοπών, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία εναλλακτική, αφού είναι αμετάκλητα κατεστραμένη, δηλαδή σε χειρότερη κατάσταση από κάθε άλλη φορά.

Οι τέσσερις μήνες που ζήτησε η κυβέρνηση για να εφαρμόσει τις σκέψεις Βαρουφάκη έφεραν μόνο δεινά: Άδειασαν τα ταμεία, δεν εισπράξαμε ως χώρα ούτε ευρώ, διαλύονται οι κρατικές υπηρεσίες, γενική στάση πληρωμών και τέλος το χειρότερο όλων: Αφοπλισμένοι και αδύναμοι στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους, θα αναγκαστούμε να συμβιβαστούμε στα περισσότερα από αυτά που προτείνουν.