Το μάτι του Όργουελ

Το μάτι του Όργουελ

Zούμε σε μια ξέφρενη εποχή όπου κανείς μας δεν γνωρίζει που αρχίζει και που τελειώνει ο προσωπικός του χώρος. Τώρα δεν μας παρακολουθούν μόνο στους δρόμους, στα αεροδρόμια, στα καταστήματα, στις συναλλαγές μας κ.λ.π. Μας παρακολουθούν και στο Διαδίκτυο εκεί που νομίζουμε ότι είμαστε εμείς και ο υπολογιστής μας.

Θέλετε παρτάδειγμα; Το Facebook παρακολουθεί τη συμπεριφορά χρηστών που δεν έχουν καν λογαριασμό στο Facebook, χρηστών που έχουν αποσυνδεθεί από την υπηρεσία, ακόμα και χρηστών που έχουν ζητήσει επισήμως να μην παρακολουθούνται, σύμφωνα με βελγική έκθεση.

Η παρακολούθηση γίνεται ακόμα και όταν ένας χρήστης πληκτρολογεί ένα ανώδυνο σερφάρισμα οπότε εν αγνοία του ξεκινά η... καταγραφή της συμπεριφοράς του του! Αυτή η πρακτική του Facebook  είναι παράνομη επειδή τα κοινωνικά plug-in της υπηρεσίας παρακολουθούν τους χρήστες χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Το τρικ που χρησιμοποιεί το Facebook για να απαρακολουθεί τον καθένα μας είναι η μη υποβολή αιτήματος εξαίρεσης] του κάθε χρήστη οπότε καταχρηστικά θεωρεί ότι ότι δόθηκε συγκατάθεση για την παρακολούθηση.

Όσον αφορά τους μη χρήστες, η Facebook τους παρακολουθεί ενώ δεν έχει απολύτως καμία νομική βάση για να δικαιολογήσει την πράξη της.

(Ελπίζω τώρα που τα γράφω αυτά να μην με παρακολουθούν επίσης, ε;)