Τα νεα ψέματα Σαμαρά

Τα νεα ψέματα Σαμαρά (για ΔΝΤ)

Το δήθεν "διαζύγιο" του κ. Σαμαρά από το ΔΝΤ (και μετά από τους Ευρωπαίους δανειστές) είναι ο επόμενος κρίκος στην μακρά αλυσίδα ψεμάτων με την οποία πορεύεται.

ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δανειστές γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι εντελώς ανέτοιμη να προχωρήσει μόνη της. Οι αγορές την έχουν ακόμη με ομόλογα χαρακτηρισμένα ως "σκουπίδια", η οικονομική ανάπτυξη δεν έρχεται γιατί δεν υπάρχει θεσμοθετημένο ευνοϊκό περιβάλλον, το πολιτικό σύστημα παραμένει αναξιόπιστο και βαθιά ανίκανο να εγγυηθεί την πορεία που έχει ανάγκη η χώρα.

Η μόνη παράμετρος που λειτούργησε ήταν αυτή των εισπράξεων μέσα από ένα τσουνάμι άδικων φόρων που είχαν ως στόχο τις αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Όμως και εδώ, δεν φορολογήθηκε νέος πλούτος αλλά εισοδήματα περασμένων δεκαετιών μέσα από προσχηματικούς φόρους κινητών και ακινήτων.

Αν και γνωρίζουν όλα τα παραπανω, ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δανειστές είναι έτοιμοι να ΥΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ότι αφήνουν την Ελλάδα να προχωρήσει ΔΗΘΕΝ... μόνη της. Θα το κάνουν αναγκαστικά γιατί και οι ίδιοι έχουν αναγκαστεί να λένε ότι το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα απέδωσε. Δεν θα το κάνουν ανεύθυνα όμως.

ΔΝΤ και δανειστές της ΕΕ σχεδόν σιωπηρώς θα έχουν έτοιμα χρήματα για να επέμβουν "οταν θα χρειαστεί"(το λένε προληπτική γραμμή πίστωσης) δηλαδή θα ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ για κάθε έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Επίσης θα εφαρμόστεί αμέσως νέο μνημόνιο (δηλαδή συγκεκριμένα μέτρα) που ήδη αναφέρονται ως "μετρήσιμο σχέδιο".

Άρα το διαζύγιο Σαμαρά από ΔΝΤ και ΕΕ είναι μόν στα χαρτιά και στα τηλεπαράθυρα.