Σώσε τον ευατό σου, μπορείς;

Σώσε τον εαυτό σου, μπορείς; 

Ο πατέρας μου που πολύ αγάπησα αλλά ποτέ δεν του το είπα, μου είχε πει: "Αν θες να σταματήσεις να πίνεις όταν σε κερνούν πιεστικά, άσε το ποτήρι σου γεμάτο". Στη δική του γενιά κερνούσε ο ένας τον άλλον μέχρι να δουν ποιος θα μεθύσει πρώτος και να του κάνουν καζούρα.

Η συμβουλή δεν με αφορούσε, ωστόσο λειτούργησε καταλυτικά για μένα γιατί συνειδητοποίησα ότι το απλο ήταν ταυτόχρονα και το δύσκολο. Δεν θες να σου γεμίζουν το ποτήρι μέχρι να σε μεθύσουν; Άστο γεμάτο..! Δεν θα το είχα σκεφτεί ποτέ αν δεν μου το έλεγε.

Η απλότητα των πραγμάτων λοιπόν είναι τελικά το δύσκολο. Ενώ ΟΛΑ γίνονται μπροστά στα μάτια μας πόσοι τα αξιολογούν σωστά; Εκατοντάδες άνθρωποι δεν είναι σε θέση να δουν ότι ο απατεώνας Σώρρας τους λέει ψέματα ότι δήθεν υπάρχουν 600 δισ. ευρώ που μπορούν να ξεχρεώσουν τα χρέη τους και διαδηλώνουν υπέρ του, στους δρόμους.

Μπροστά στα μάτια τους η Ελλάδα είναι ακυβέρνητη αλλά αδυνατούν να το δουν. Μπροστά στα μάτια τους είναι οι Ευρωπαίοι που σώζουν πολλαπλώς την χώρα αλλά όλο και περισσότεροι τους υβριζουν σαν τοκογλύφους. 

Πώς φτάσαμε σε αυτό το χάλι, η ελληνική κοινωνία να μην μπορεί να αξιολογήσει τίποτε και να επηρέαζεται από μια υποκουλτούρα που αποχαυνώνει τον κόσμο; Μιλώντας με τον συγγραφέα και πρώην βουλευτή Πέτρο Τατσόπουλο θα μου δώσει δυο παραμετρους πέρα φυσικά από την άθλια έως ανύπαρκτη παιδεία του σχολείου:

α) Το 50% των Ελλήνων δεν θα διαβάσει σε ολόκληρη τη ζωή του ούτε ένα βιβλίο.

β) Την ίδια ώρα θα βλέπει τηλεόραση πάνω από 4,30 ώρες την ημέρα, Μια τηλεόραση που έχει βάλει σκουπίδια στις ώρες θεαματικότητας και πετά μετά τις 12 τα μεσάνυχτα σοβαρές εκπομπές (αν υπάρχουν...).

Έτσι στην Ελλάδα έχουμε μια κοινωνία εθισμενη στην ευτέλεια, ανίκανη να αξιολογεί, μια κοινωνία που εύκολα παρασύρεται όπου φυσάει ο άνεμος. Λύση υπάρχει; Θεωρητικά ναι: Να αλλάξουν τα πάντα στο σχολείο, να αποκτήσουμε ΜΜΕ με κύρος, να υποστεί διωγμούς η ασημαντότητα που σήμερα προβάλλεται κατά κόρον σαν κάτι σπουδαίο κ.ο.κ.

Αυτά δεν γίνονται σε αυτή την δύσμοιρη χώρα φυσικά. Οπότε μένει μόνο ένας δρόμος. Τι κάνεις εσύ για να μην καταντήσεις οπαδός του κάθε απατεώνα Σώρρα αλλά και του κάθε απατεώνα της πολιτικής (όπου υπάρχουν τέτοιοι;). Μπορείς να απεξαρτηθείς από το σκουπιδαριό και να αρχίσεις να σκέφτεσαι;