ΣΥΡΙΖΑ και Μακιαβέλι

ΣΥΡΙΖΑ και Μακιαβέλι

Ο Ιταλός πολιτικός Νικολό Μακιαβέλι έμεινε στην ιστορία όταν το 1513 στο βιβλίο του "ο Ηγεμών", ισχυρίστηκε ότι "η άσκηση της εξουσίας από τον Ηγεμώνα (πρέπει να) γίνεται με κάθε δυνατό μέσο και χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό, προκειμένου να παραμένει στην εξουσία". Αυτό ονομάστηκε "μακιαβελισμός".

Για να λέμε την αλήθεια, ο Μακιαβέλι έχει παρεξηγηθεί χρόνια μετά γιατί στο βιβλίο του απλώς κατέγραφε αυτή την συμπεριφορά της εξουσίας ενώ σήμερα όλοι πιστεύουν ότι με ιδιατερο κυνισμό την προτείνει ως αναγκαία

πρακτική. Πέρα από αυτό όμως δείτε: Ότι ίσχυε το 1500 μ.χ. ισχύει και σήμερα, οχι μόνο στην Βενεζουέλα, στη Ρωσία, στην Τουρκία κ.α. αλλά ακόμη και στην Ελλάδα.

Αυτοί που έχουν την εξουσία στην Ελλάδα είναι άριστοι εκπρόσωποι του "μακιαβελισμού". Δεν έχουν κανέναν ηθικό φραγμό να χρησιμοποιούν κάθε δυνατό μέσον για να μείνουν στην εξουσία.

Από που να ξεκινήσει κανείς; Από την άμετρη ανηθικότητα της μόνιμης ψευδολογίας τους; Από την υπερφορολόγηση που θυμίζει την εποχή της φεουδαρχίας όταν καταλήστευαν τους υπηκόους τους; Από την πλήρη κατάργηση του Συντάγματος; Από την ακύρωση - ανυπαρξία όλων των Θεσμών που δεν λειτουργούν καν;

Να πούμε και το χειρότερο; Αδιαφορούν για την χαοτική πλέον αναντιστοιχία του κόμματός τους με τη λαϊκή αποδοχή. Γνωρίζουν ότι μόλις το 10% των Ελλήνων τους στηρίζουν (δηλαδή το 90% είναι πλέον απέναντι τους) και όμως κυβερνούν ελέγχοντας τα πάντα λες και τους ανήκουν: Το κράτος, το Σύνταγμα, οι νόμοι, η Δημόσια περιουσία, οι ζωές των πολιτών, το μέλλον όλων μας.

Δεν είναι σημερινό φαινόμενο βέβαια ο μακιαβελισμός στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης (με εξαίρεση την περίοδο Κωνσταντίνου Καραμανλή την δεκαετία του 70 που το Πολίτευμα λειτουργούσε). Είναι όμως η πρώτη φορά που το φαινόμενο έχει τέτοια έκταση, δηλαδή την χωρίς προσχήματα διάλυση των πάντων με το "έτσι θέλω". Στην Ελλάδα δεν λειτουργεί ούτε υπάρχει τίποτε πέρα από τους βολέμένους του ΣΥΡΙΖΑ.