Στον κόσμο της απληστίας

Στον κόσμο της απληστίας

Στα 10 χρόνια της κρίσης, (2008- 2018) τα ελληνικά νοικοκυριά  έχασαν το 27,9% του ετήσιου εισοδήματός τους. Ο κύριος λόγος ήταν η ληστρική επίθεση του κράτους στους πολίτες στις πλάτες των οποίων μετέφερε τα δικά του χρέη. Εξ αυτού οι παρενέργειες ήσαν βιβλικές σε κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας και στο τέλος ούτε το κράτος σώθηκε στην ουσία παραμένει χρεοκοπημένο.

Ωστόσο, υπάρχουν και εξωγενείς αιτίες που καθοδηγούν την οικονομία. Ο καπιταλισμός δρα πια ανεξέλεγκτα σχεδόν αυτοματοποιημένα, είναι ένα τέρας που ΔΕΝ ελέγχεται. Για παράδειγμα και το 2018, άνοιξε η ψαλίδα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, με κορυφαία σύγκριση το ασύλληπτο γεγονός ότι μόλις 26 άνθρωποι έχουν ισόποσο πλούτο ,με τον μισό πληθυσμό της Γης δηλαδή, 3,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους!

Μελέτη της Oxfam σε συνεργασία με την Gredit Swisse, παίρνοντας στοιχεία από το περιοδικό Forbes αναφέρει ότι οι πλούσιοι καθημερινά πρόσθεταν εισόδημα 2,5 δισ. ευρώ στα θησαυροφυλάκια τους, ενώ η φτωχοποίηση εξαπλωνόταν.

Αυτό το χάσμα πλουσίων και φτωχών διογκώνει το κύμα οργής σε όλο τον πλανήτη, με τους πολίτες να εγκαταλείπουν τις κυβερνήσεις τους που αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το ανεξέλεγκτο τέρας των αγορών και να στρέφονται στους λαϊκιστές πολιτικούς που υπόσχονται σε όλους τα πάντα για να γίνουν στο τέλος όλα χειρότερα.

Είναι δε αλήθεια ότι οι κυβερνήσεις ΔΕΝ μπορούν πλέον να ελέγχουν τις πολυεθνικές που εύκολα αλλάζουν έδρα, απολύουν εργαζόμενους για να πάρουν άλλους σε άλλες χώρες, και τελικά είναι αυτές που βάζουν τους όρους.

Για παράδειγμα, σε κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων η αναπτυσσόμενη Βραζιλία και η ανεπτυγμένη Βρετανία, οι υπερ-πλούσιοι κρύβουν εισοδήματα που ξεπερνούν τα 7,5 δισ. δολάρια. Έτσι, το 10% των φτωχότερων πολιτών πληρώνουν φόρους υψηλότερους από τους υπερ-πλουσίους. Ο Μπάφετ που είναι στους πέντε πλουσιότερους του κόσμου δήλωσε σοκαρισμένος όταν διαπίστωσε ότι πλήρωνε λιγότερους φόρους από τη γραμματέα του.

Με λίγα λόγια και τον 21ο αιώνα η κοινωνία των ανθρώπων είναι άδικη, απάνθρωπη και πορεύεται σε λάθος δρόμους.