Στην Ελλάδα δεν "Μπορούμε"

Στην Ελλάδα δεν... "Μπορούμε"

Στην δοκιμαζόμενη από την λιτότητα και την ανεργία Ισπανία, οι αγανακτισμένοι ίδρυσαν το πολιτικό κόμμα Podemos, μόλις τον π. Ιανουάριο.

Σήμερα, 10 μήνες μετά, έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις για τις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε έναν χρόνο. Το κόμμα Podemos, που σημαίνει «Μπορούμε», απειλεί τον διεφθαρμένο Ροχάι, ολόκληρο τα σάπιο πολιτικό σύστημα της χώρας και φυσικά τον Μερκελισμό.

Στην Ελλάδα, το κίνημα των αγανακτισμέων δεν...μπόρεσε να δημιουργήσει το κόμμα που θα ανέτρεπε την φαυλοκρατία της μεταπολίτευσης. Οι μαζικές διαδηλώσεις, η αγανάκτηση, η οργή, εξουδετερώθηκαν από την διαχρονική ασθένεια της ελληνικής κοινωνίας: Το πελατειακό κράτος.

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ κατέρρεε δημοσκοπικά, οι πολίτες ψήφιζαν επαγγελματίες του κόμματος για δημάρχους και Περιφερειάρχες. Η καταστροφική ΝΔ του Σαμαρά, εμφανίζεται με ποσοστά από 20-26%. Όλα τα μικρά κόμματα, έχουν μονοψήφια ποσοστά, στην πραγματικότητα δεν εξφράζουν τίποτε ή έστω μικρές κοινωνικές ομάδες, χωρίς ίχνος ιδεολογίας.

Μόνη εξαίρεση ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλοι γνωρίζουν ότι εκεί μετακόμισε το βαθύ ΠΑΣΟΚ, όταν είδε ότι το... παλιό ΠΑΣΟΚ κατέστρεφε τις ζωές αυτών που κάποτε το στήριζαν.

Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, η Ελλάδα είναι μια χώρα με τους πολίτες - πελάτες σε ομηρία. Οι πολιτικοί ευημερούν μοιράζοντας τους θέσεις, υποσχέσεις, μικροβολέματα.

Λυπάμαι που το γράφω αλλά οι Έλληνες - πελάτες εύκολα θα μπορούσαν να κατοτροπώσουν τους φαύλους πολιτικούς με μοναδικό όπλο την μια ψήφο που έχει ο καθένας.Αυτό γίνεται στην Ισπανία.  Δεν χρειάζονται ούτε γκαζάκια, ούτε  επαναστάσεις της σφεντόνας.

Αλλά ο πελάτης δεν σκέφτεται ποτέ τον 'άλλον. "Ψωνίζει" μόνο για τον εαυτό του. Εμείς δεν μπορούμε λοιπόν.