Πόσο θα αντέξει μια κυβέρνηση Τσίπρα;

Πόσο θα αντέξει μια κυβέρνηση Τσίπρα;

Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης ενθυμούνται ασφαλώς ότι στα κείμενά μου περιέγραφα με απόλυτη βεβαιότητα ότι α) Η χώρα θα υπογράψει συμφωνία και β) Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιβιώσει αν φέρει νέα μνημονιακά μέτρα. Επιτρέψτε μου να αναλύσω τις δυο αυτές απόψεις μου.

1. Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Κατ επανάληψη έγραψα ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως περίπτωση να μην υπογραφεί συμφωνία "ακόμη και αν η κυβέρνηση ήθελε το αντίθετο".

Τα έγραφα όταν τα κεντρικά ΜΜΕ μιλούσαν για "κρίσιμες ώρες¨, για την Ελλάδα "με το ένα πόδι εκτός ευρώ" και άλλα - με συγχωρείτε που θα το πω - ανόητα.

Είχα εξηγήσει ότι η Ελλάδα από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους ανήκει στην σφαίρα επιρροής της Δύσης, συνεπώς αυτό που ισχύει 190 χρόνια δεν θα αλλάξει τώρα. Με την υπογραφή της συμφωνίας λοιπόν επιβεβαιώθηκα απλά γιατί ακόμα και για τα "μεγάλα" χρειάζεται κοινός νους.

2. ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ μια μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν διατύπωσα αυτή την άποψη επειδή η "Αριστερή Πλατφόρμα" είναι υπέρ της δραχμής και υπάρχει περίπτωση μαζικών αποχωρήσεων που θα αφήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς δεδηλωμένη. 

Διατύπωσα αυτή την άποψη θεωρώντας ότι από το Φθινόπωρο, όταν οι νέοι δυσβάστακτοι φόροι θα τσακίζουν ανθρώπους, οικογένειες και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει απέναντί της μια κοινωνική εξέγερση που θα την πληρώσει και στα ποσοστά που λαμβάνει τώρα στις δημοσκοπήσεις. Θα χάσει την επιρροή της στους πολίτες.

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επειδή πορεύεται πάντα χωρίς σχέδιο, με συνεχή ψεύδη και επικοινωνιακά τρικ. Δεν βάζει δίπλα από το νέο μνημόνιο, μέτρα ανακούφισης της επιχειρηματικότητας και των ανθρώπων οπότε είναι απολύτως προβλέψιμο ότι η χώρα ΘΑ ΦΡΑΚΑΡΕΙ αφού ούτε το κράτος, ούτε οι επιχειρήσεις, ούτε οι οικογένειες θα μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Τέλος να σας πω ότι δεν είμαι σίγουρος πως οι αντιδρώντες στον ΣΥΡΙΖΑ θα φύγουν για να δημιουργήσουν ένα άλλο κόμμα. Μέχρι την στιγμή που γράφω το άρθρο μου (μεσημέρι Τρίτης ώρα 1.30), δεν βλέπω κανέναν να φεύγει, (όπως συνέβαινε με τα μνημόνια Σαμαρά - Παπανδρέου, όπου βουλευτές και στελέχη αποχωρούσαν καταγγέλλοντας και ιδρύοντας νέα κόμματα κ.λ.π.). Τολμώ μια πιθανή πρόβλεψη λοιπόν: Όλοι σχεδόν οι διαφωνούντες να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ως συνιστώσες που διαφωνούν...