Περί φιλίας...

Περί φιλίας...

Σε ηλικία 17 ετών, ο Αριστοτέλης γράφτηκε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, στην οποία θα έμενε για 20 χρόνια. Ο νεαρός Αριστοτέλης θα γινόταν ο καλύτερος μαθητής της Ακαδημίας που ιδρύθηκε από τον άνθρωπο που έμεινε στην ιστορία ως ο πατέρας της φιλοσοφίας.

Για παραπάνω από 2.000 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Αριστοτέλης θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς στοχαστές της ιστορίας.

Τι λέει ο Αριστοτέλης και για κάποια χρόνια δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την φιλία; Δύο συνηθισμένα είδη φιλίας  βασίζονται περισσότερο στη σύμπτωση, παρά στην πρόθεση:

* Φιλία ωφελιμότητας

Σε αυτό το είδος φιλίας, τα δύο μέρη δεν τρέφουν αληθινά φιλικά συναισθήματα, αλλά διατηρούν τη σχέση τους γιατί αποκομίζουν οφέλη.

Φιλία απόλαυσης

ίναι το είδος φιλίας που παρατηρείται ανάμεσα σε συμμαθητές, συμφοιτητές και άτομα που ανήκουν στην ίδια αθλητική ομάδα.

* Φιλία της αρετής και του αγαθού

Η καλύτερη από όλες. Αντί να βασίζεται στο συμφέρον ή στην απόλαυση, βασίζεται στην κοινή εκτίμηση των αρετών και των ιδανικών, ανάμεσα στα δύο μέρη. Είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι αξίες, τις οποίες αντιπροσωπεύουν που αποτελούν το κίνητρο διατήρησης των φιλικών δεσμών.

Συνήθως, αυτή η φιλία κρατάει μέχρι τέλους, αλλά για τη δημιουργία της απαιτείται η ύπαρξη ενός βασικού επίπεδου καλοσύνης στο καθένα από τα δύο άτομα. Επίσης απαιτείται   χρόνος και εμπιστοσύνη για να σφυρηλατηθούν σωστά.

Μπορείτε τώρα με αχαλίνωτη φαντασία να σκεφθείτε την φιλία των Συριζαίων με ΟΛΟΥΣ τους άλλους ή του κ. Κοτζιά με τον Ζάεφ...