Ο Νόμος Κατσέλη καταργήθηκε

Προστασία μηδέν

Χωρίς κοινωνικά κριτήρια και με "κόφτες", η κυβέρνηση κατάργησε τον ανθρώπινο και εξαιρετικό νόμο Κατσέλη, βάζοντας στη θέση του, μια συνήθη εξόφληση δανείων με καθαρά τραπεζικά κριτήρια, δηλαδή, ΔΕΝ υπάρχει πια νόμος που να προστατεύει την πρώτη κατοικία.

Ο νόμος Κατσέλη στηριζόταν σε μια βασική αρχή: Το ΕΤΗΣΙΟ εισόδημα κάθε οφειλέτη.

Με βάση αυτό, συν άλλα κριτήρια όπως  λόγοι υγείας, ανεργία κ.α, διέγραφε ακόμη και το 95% των οφειλών και το υπόλοιπο θα έπρεπε να καταβληθεί σε 48 άτοκες δόσεις. Στη συνέχεια, ο οφειλέτης δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ και είχε σώσει την πρώτη κατοικία του. 

Τι σχέση έχει αυτή η λογική του νόμου Κατσέλη, με το έκτρωμα που παρουσίασε η κυβέρνηση ως δηθεν νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας όταν: α) Το υπόλοιπο του δανείου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ. β) Το ετήσιο εισόδημα να είναι κάτω από τα 12.500 ευρώ. γ) Η αποπληρωμή του δανείου σε όποιον ενταχθεί - γιατί οι περισσότεροι δεν θα ενταχθούν - να γίνεται εντόκως στα 25 χρόνια.

Μόνο μικρο-οφειλέτες θα μπουν στο νέο σύστημα, προστασία πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει και το μόνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οι άνθρωποι που κατάργησαν το νόμο Κατσέλη χωρίς να βάλουν έναν άλλο έστω νόμο προστασίας στη θέση του, είχαν σύνθημα το "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη"

Φυσικά, το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ μιλούν για νόμο "προστασίας της πρώτης κατοικίας" αδυνατώντας να κατανοήσουν ότι είναι μπροστά στα μάτια τους, δεν εκπλήσσομαι πια. Στην Ελλάδα οι λέξεις και οι φράσεις έχουν χάσει εντελώς τα νοήματά τους. Άλλα λέμε, άλλα εννοούμε, άλλα εφαρμόζουμε.